STOCKHOLM. Kent Ekeroth (SD) åtalas till ringa misshandel för krogincidenten. Det får Sverigedemokraternas ledning att ta sin hand ifrån riksdagsledamoten. Jimmie Åkesson uppmanar nu partitoppen att ta time out från alla uppdrag. “Mitt förtroende för Ekeroth är allvarligt skadat”, skriver Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande. Ekeroth mister även sin plats i justitieutskottet.

Kent Ekeroth misstänks för att ha slagit en gäst i ansiktet efter en ordväxling i en krogkö i november förra året. Han nekar till anklagelserna och menar att han agerade i nödvärn. När Åklagarmyndigheten idag meddelade att man beslutat åtala Kent Ekeroth för ringa misshandel blir det omöjligt för honom att sitta kvar i justitieutskottet. I ett pressmeddelande skriver partiledaren Jimmie Åkesson:

“Detta är en allvarlig händelse som inverkar negativt på partiets anseende.” Han skriver också att det är en viktig rättsprincip att ingen ska betraktas som skyldig innan dom har fallit , men att “det är närmast omöjligt att att verka politiskt med bibehållen trovärdighet med denna och tidigare händelser hängande över sig”. Partiledaren uppmanar därför Kent Ekeroth att ta time-out från all politisk verksamhet och permanent lämna sin plats i riksdagens justitieutskott.

Förra veckan meddelades också att Kent Ekeroth slutar som partiets internationella sekreterare.

Stark profil

Kent Ekeroth är en av de riksdagsledamöter som varit med länge och tillhör kärnan i partitoppen. Han är en skicklig debattör, känd för att tala klarspråk på ett sätt som ibland skaffar honom fiender. Hans starka profil har både stärkt hans position bland anhängarna i partiet och stött bort honom i andra lager.

Det är känt att det finns krafter som vill ha bort Ekeroth för att göra det lättare för SD att få till stånd förhandlingar med andra partier och komma in i värmen.

Ett ständigt vapen mot SD

En försvårande aspekt för Kent Ekeroth är att han var en av de som var med i den incident kallad “järnrörsskandalen” 2010, som politiska motståndare och media ständigt använder som ett vapen för att desarmera partiet. Han har också anklagats för att ha varit inblandad i ett annat bråk i krogmiljö 2004.

Det har pågått veritabla hatkampanjer mot Kent Ekeroth från media, ett av de senaste exemplen är där Ekeroth på ett ohederligt sätt sammankopplas med hat och högerextremism av journalisten Gellert Tamas i Aftonbladet. Något som även Jens Liljestrand i sin recension i Expressen (1 nov 2016) lägger märke till:

”Jag känner ett slags kollegialt medlidande med Tamas frustrerade jakt på något, vadsomhelst, som kan användas för att sätta dit Ekeroth och hans parti,” skriver han.