BROTT OCH TRYGGHET. Att Peter Springare och Leif GW Persson var överens om verklighetsbilden i Svt på bästa sändningstid, det får betydelse för trygghetsfrågorna i politiken, menar Jimmie Åkesson.

– Det blir en oerhört viktig fråga i kommande valkampanj.

För ett par dagar sedan var polisveteranen Peter Springare inbjuden till kriminologen Leif GW Persson i Veckans Brott ( Svt 21/2). (länk) GW Persson gav den ifrågasatte polisutredaren rätt i punkt efter punkt. Leif GW Persson höll med om att finns en kraftig överrepresentation av invandrare som begår mycket grova våldsbrott,   och nämnde också vilka grupper det handlar om: ”Problematiskt nu är folk från Irak, Somalia och Afghanistan.” Han konstaterade även att ”man ogärna pratar om det”, särskilt i polisledningen.

Statsvetaren Marcus Oscarsson kallade efteråt inslaget med en miljon tittare för “historiskt” på sin facebook och tror att det kommer få stor inverkan på svensk politik.

 Jimmie Åkesson, hur ser du på betydelsen av inslaget?

 – Det blir väldigt påtagligt för väldigt många att det förhåller sig så här. Att vi har en överrepresentation av invandrare i brottstatistiken när det gäller grova våldsbrott är ingen nyhet, så har det varit så länge jag kan minnas. Frågan kommer upp då och då och vi har ganska nyligen haft en debatt huruvida Brå ska tillgängliggöra statistik. Etablissemanget säger nej. Samtidigt vet folk i allmänhet hur det faktiskt förhåller sig och när det till och med är med på Svt och personer med stort förtroende hos allmänheten bekräftar den bilden, då blir det en oerhört viktig fråga framöver.

Leif GW Persson sa även att kombinationen invandringspolitiken och den grova våldsbrottsligheten kan göra att det blir den största frågan i valet 2018. Han pekar ut SD som det parti som har frågan överst på sin agenda medan de andra undvikit den. Kommentar?

– Ja, trygghetsfrågorna blir oerhört viktiga i kommande valkampanj och mätningar visar att vi är det parti som har störst förtroende när det gäller kriminalpolitiken och trygghetsfrågorna. Det är kopplat till att vi har lyft dem i väldigt hög grad.

Angrepp på SDs möten

Under två av SDs senaste veckornas medlemsmöten har ni blivit utsatta för våldsamma angrepp av vänsterextremister. I Eskilstuna försökte extremister storma lokalen och i Umeå fick polisen bära bort folk och lokalen utrymmas. Hur påverkar det här demokrati och yttrandefrihet?

– Den omedelbara effekten av det som hände i Umeå var att vi tyvärr fick ställa in mötet. Vi kunde inte tala, även om jag sedan gjorde det i alla fall på en annan plats, men för betydligt färre åskådare än de flera hundra personer som hade kommit för att lyssna.

Jimmie Åkesson menar att det även får effekter på andra lokaluthyrare som drar öronen åt sig och att det blir svårare att hitta lokaler, men också att allmänheten inte vågar komma.

– Människor som var där vände i dörren när de såg vänsterextremisterna som skanderade och skrek. Det får en långsiktig effekt som är väldigt allvarlig för samhället i stort, när mötesfrihet och yttrandefrihet sätts på undantag för att extremistgrupper tillåts diktera villkoren för den politiska debatten.

Det allvarligaste tycker han är Vänsterpartiet inte fördömer våldet.

– Vi har ett riksdagsparti, Vänsterpartiet, som är med på det här, som gör inbrytningar i lokalerna när vi har möten, och som skrämmer iväg folk. En av extremisterna tog struptag på en polis. Ändå tar Jonas Sjöstedt inte avstånd. Vi har en vänsterledare som inte ens vill kommentera. Långsiktigt är det kanske det som är mest skrämmande, säger Jimmie Åkesson.

Inför valet

Mötesstörningarna och angreppen är trots allt mindre vanliga nu, upplever Jimmie Åkesson. Det är dock oskrivet om våldet trappas upp i kommande valkampanj.

– Vi hade stora problem i förra valkampanjen men jag hoppas att vi ser mindre av det den här gången. Min uppfattning är att många av de här extremistgrupperna har förstått att de gör sig själva en otjänst när de förstör för oss och andra som de inte tycker om.