Krisen för eurozonen är inte över. Grekland klarar inte av att få överskott i sin statsbudget och kräver nu mer pengar av övriga euroländer. Alexis Tipsas varnar Tyskland för konsekvenserna om man inte betalar.

I helgen kritiserade den vänsterextreme primiärministern Alexis Tsipras Internationella valutafonden, IMF, och EU:s starka land Tyskland för att ställa för höga krav. De ”leker med elden”, sa han. Grekland kräver nytt miljardregn, trots att man själv inte uppfyllt villkoren för de tidigare beviljade lånen.

Vid ett tal för sitt parti sa Tsipras att förbundskansler Angela Merkel måste se till att hennes finansminister ”slutar med sin aggressivitet” mot Grekland. Han riktade sig mot de ”absurda krav” som IMF ställer på uppdrag av tyske finansmininstern Wolfgang Schaeuble.

Den uppblossande konflikten inom eurozonen över skuldavskrivning och budgetmål har startat nya spekulationer om Grekland ska kunna behålla euron.

I fredags försökte Eurogruppens chef Jeroen Dijsselbloem tona ner motsättningarna och sa att samtal mellan Bryssel och Greklands finansminister Euclid Tsakalotos varit konstruktiva, även om han vägrade ge några detaljer, rapporterar AFP (länk).

Grektiska regeringen har att betala tillbaka lån på 7 miljarder euro (nära 70 miljarder kr) i sommar, något man inte klarar om man inte får nya lån från övriga euroländer.

Det handlar om ett land som länge levt över sina tillgångar, som ägnar sig åt korruption och skattefusk i stor skala och där statsanställda har kunnat gå i pension rekordtidigt.

Kvinnor har kunnat få pension efter 15 år som statsanställda om de hade barn under 18 år hemma, vilket betydde att många gick i pension redan vid 40-45 års ålder. Men den lagen gäller inte längre. Men även om man höjt pensionsåldern, sänkt pensionerna och avskaffat systemet med 14 månadslöner är skuldbördan för staten enorm efter alla år av omfattande slöseri.