Etablissemangens nya stora hopp är socialliberale EU-kramaren Emmanuel Macron, 39. Han har karisma och gjort karriär utanför politiken, och anses kunna matcha Marine Le Pen i kampen om vem som bäst kan skapa den politiska förnyelse som franska folket kräver.

Fram till nu har det traditionella borgerliga partiets kandidat, förre premiärministern François Fillon, ansetts vara den som kan vinna över Marine Le Pen i andra valomgången. Men han har råkat ut för en affär som ifrågasätter hans hederlighet och moral. Fillon har avlönat familjen med skattepengar och försökt dölja det.

Samtidigt har socialistpartiet nominerat en radikal vänsterman, Benoît Hamon, som sin presidentkandidat. Han anses inte utgöra något reellt hot mot Le Pen.

De två traditionellt stora partierna i Frankrike tycks därmed vara ute ur bilden redan innan valrörelsen nått sitt intensivskede.

Därför har en annan, mindre konventionell, kandidat seglat upp som den som etablissemangen hoppas ska kunna beröva Marine Le Pen på segern i presidentvalet: Emmanuel Macron.

Han är uppvuxen i övre medelklassen och gått på de prestigefulla skolor som alla andra inom fransk elit, Sciences Po i Paris och École Nationale d’Administration i Strasbourg. Men efter en lovande början på en karriär inom statsförvaltningen hoppade han av och blev framgångsrik inom bankvärlden. Socialistiske presidenten Hollande utsåg honom till ekonomiminister 2014, men han hoppade av efter två år. Av allt att döma i syfte att bli president.

Macron har aldrig tidigare ställt upp i ett val. I den meningen kan han hävda att han är en politiker som representerar förnyelse av makten.

Men till sitt politiska program är Macron något av en våt dröm för Bryssel. Han lovar att stärka banden mellan Frankrike och Tyskland inom EU och han uttalar sig kritiskt om Donald Trumps mur mot Mexiko genom att säga ”jag kan försäkra er om att det inte finns någon mur i mitt valprogram”.

I sina valtal försvarar han öppenhet och varnar Frankrike för att följa Storbritannien och USA i att bli isolationistiskt.

Nationella Frontens Marine Le Pen lägger fram en annan vision. Hon kritiserade, i ett tal i Lyon i helgen då hon formellt blev presidentkandidat, migrationspolitiken och handel som skapar ”två nivåer av globalisering, en lägre med massiv migration och en högre globalisering genom finansmarknaderna”.

Hon vill ta Frankrike ut ur euron och se ett slut på den fria rörligheten av människor och sa att ”våra gränser har raderats och våra länder har blivit uppsamlingsplatser”. Om EU inte börjar acceptera medlemsländernas nationella mångfalder vill hon ordna folkomröstning om Frankrikes medlemskap i EU.

Hur valet ska gå är helt öppet. Första omgången sker 23 april. Om ingen får över 50 procent blir det en andra omgång 7 maj med de två som fått flest röster. I detta skede är allt fokus på vem som kan komma att bli motkandidaten till Le Pen i andra valomgången.

Opinionsmätningarna är föga trovärdiga. Men en ny mätning från Ifop visar att Le Pen har stöd av 25 procent, Macron 20,5 procent, Fillon 18,5 och Hamon 16,5 procent av väljarna.

*

Se mer: BBC i Centrist rising star Macron urges unity, Guardian i Can Emmanuel Macron win the French election? och Marine Le Pen promises liberation from the EU with France-first policies, NBC i The race is on: Le Pen and Macron launch their bids to run France, Economist i Emmanuel Macron finds new space in the centre of French politics