POLISKRISEN. – Jag har mycket, mycket svårt att ta in den bilden. Jag vill påstå att det är fel.

Det är så Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar polisvisselblåsaren Peter Springares uppgifter (länk). Han påstår alltså att det inte är sant. Ingen annan makthavare har heller hittills bemött Peter Springares påstående i sakfrågan. Sakfrågan: Den eskalerade våldsbrottsligheten med en gigantisk överrepresentation av invandrare.

Peter Springare får stort utrymme i utländsk media men knappast många rader i Sverige. I de flesta fall blir han utmålad som boven i dramat, samtidigt som man vägrar bemöta problematiken som han lyfter och vill belysa. Men ännu har ingen lyckats motbevisa polisutredarens bild. Varken statsministern, rikspolischefen eller debattörer. Den enda brottslighet som varit på fråga är Springares vandel och han har blivit anmäld för hets mot folkgrupp av sin egen polisledning.

Statsminister Löfven spelar ett högt spel i att fortsätta mörka de obekväma fakta som kommer fram, menar en norsk debattsajt (länk), som anser att statsministern går mycket långt i att försöka stämpla Springare som lögnare. Han menar att Springare har ett samhällsansvar att slå larm om en fullständigt ohållbar situation när det gäller kriminalitetshantering, men för detta blir han fullständigt sviken av statsministern.

Nyligen försökte även Sveriges statsminister tysta författaren Katerina Janouch bara för att hon vågade yttra sig i utländsk press och beskriva sin verklighetsbild. Att en statsminister kommenterar två medborgares åsikter på detta vis är anmärkningsvärt.

40 procent ökning

Samtidigt som förnekelsen av Springares uppgifter fortgår visar andra källor dagligen på just det han säger. Nationella operativa avdelningen, NOA, vid Polisen har sammanställt statistik om det dödliga våldet i Sverige. I en ledare i Skaraborgs Allehanda kopplas dessa siffror till Springares uttalande. (länk) ”NOA:s statistik är viktig. Den visar tydligt att någonting allvarligt har skett i Sverige. Ökningen från 80 till 110 fall av dödligt våld per år motsvarar närmare 40 procent, och det har hållit i sig. Det är en utveckling vars konsekvenser måste mötas.” 

Polisfacket slår larm

I början av veckan sprängdes en polischefs bil utanför dennes bostad i Uppsala. Polisfackets ordförande Lena Nitz var mycket upprörd och sa i ett tv-inslag (länk): Vi märker av ökat våld och hot om våld mot poliser”, säger hon och nämner också skjutningar in på polisstationer, stenkastning och förra årets handgranatattack mot en polisbil.

Lena Nitz säger också att våldet har ändrat karaktär till att bli våldsammare.  Hon hävdar att utvecklingen är ett hot mot demokratin och måste upp på absolut högsta agenda. På frågan varför våldet ökar svarar hon vagt att samhället förändras, det gör också kriminaliteten och arbetsmiljön”.

I ett annat inslag beskrev även Carin Götblad, chef för polisens Region Mitt, en skrämmande bild (länk): Vi har stora kriminella nätverk i vårt land idag” och ”mycket vapen”.

 – Vi har grov organiserad brottslighet i hela Sverige nu, inte bara i storstäderna, konstaterar hon.

Folkstorm fortsätter

Den folkstorm som startats i och med Peter Springares larm verkar rulla på. Tino Sanandajis bok Massutmaning, som svart på vitt redogör för invandring och brottslighet i landet, toppar försäljningslistorna i Sverige och har efter en knapp vecka fått skickas för nytryck. Facebookgruppen Stå upp för Peter Springare fortsätter att växa, och tangerar just nu 130 000 medlemmar. Det är många som vill ha svar på vad regeringen tänker göra konkret och när ska det ske. Säkert undrar många också vilka brott det är som inte utreds den veckan på grund av att nästan alla resurser läggs på utländska män eller män med invandrarbakgrund ifrån vissa länder. Vilka brottsoffer får stå åt sidan?