”Folkhjälte”. ”Visselblåsare”. ”Näste rikspolischef”. Den erfarne och välkände brottsutredaren Peter Springares hyllade facebook-inlägg har fått det att koka över i samhällsdebatten. Det har startats en facebookgrupp till stöd för honom som på måndagen hade över 24 000 medlemmar. Får man tro kommentarerna kommer polisstationen i Örebro att översvämmas av blommor idag. En närmast lyckochock i de kretsar som är medvetna om läget i Sverige och en nedtonad motvillig respons i mainstreammedia, där polisutredaren mer utmålas som en misstänkt brottsling.

Utländsk press har också uppmärksammat inlägget samtidigt som man påminner om Katja Janousch-uppståndelsen nyligen, en annan medborgare som talade klarspråk om situationen i Sverige och fick drev efter sig.

Allt började i fredags kväll när Peter Springare, Örebropolisens mest erfarna brottsutredare, skrev ett facebookinlägg som redan är klassiskt. ”Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda “(länk).

“Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc. Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen.”

Därefter berättar han om sin arbetsvecka.

”Nu kör vi; Detta har jag hanterat Måndag- fredag denna vecka: Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning, utpressning, övergrepp i rättssak, olaga hot, våld mot polis, hot mot polis, narkotikabrott, grovt narkotika brott, mordförsök, våldtäkt igen, utpressning igen och misshandel.

Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer…va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen.

Länder som representerar veckans alla brott: Irak , Irak, Turkiet , Syrien, Afganistan, Somalia, Somalia, Syrien igen, Somalia, okänt land, okänt land, Sverige. Hälften av de misstänkta kan vi inte veta säkert eftersom de inte har några giltiga papper. Vilket i sig oftast innebär att de ljuger om nationalitet och identitet.”

Så ser det ut, enligt Springare, vecka för vecka, och har gjort de senaste 10-15 åren. Men det får man inte prata om. Springare, som snart går i pension, utlovar rapporter varje vecka.

Redan anmäld – oklart för vad

Han anmäldes omgående av sin egen polisledning. Inlägget och Peter Springare är därför ett ärende för särskilda åklagarkammaren, som utreder brott där poliser är misstänkta. Vid förfrågan av en journalist på SR för vad, visste inte ens polischefen det. “Det får åklagaren titta på” (länk).

Enligt flera media handlar det om att Peter Springare har namngett misstänkta. Det är svårt att tro att någon verkligen uppfattar det han har skrivit som autentiska namn i ett utredningsmaterial. Om Peter Springare hade skrivit Arne Andersson, Pettersson, Lundström, Anna Svensson, för att illustrera en ståndpunkt, hade dessa namn då föranlett en anmälan? På sociala medier pratas det om att ordna insamling om anmälan leder vidare.

Annan polis stöttar

En annan polis har gjort inlägg i stödgruppen på facebook (länk), är Håkan Silversjö, som ställer sig helt bakom Springares verklighetsbild. Silversjö är pensionerad chef för en våldsrotel, och skriver om en absurd situation, bara ur aspekten med den stora mängd tolkar som behövs till varje ärende (länk). Flera andra har också ställt sig bakom, bland annat har tv4-profilen Lennart Matikainen har gjort ett glödande försvar.

Tar alla resurser

Det som skakat om är att en högt uppsatt polis, med lång erfarenhet, talar klarspråk om vilka det är som begår grova brott i Sverige. Att invandrarbrottsligheten tar ”100 procent” av resurserna, samt att det inte bara är en diffus “överrepresentation” som vi dessutom inte får aktuella siffror på från Brå, utan det är enligt polisutredaren mest undantag om det smugit sig in en svensk.

”Stjälper rättssystem”

Peter Springare utvecklar sina tankar i ett andra inlägg (länk). “Dock är jag mycket bekymrad över den kriminalitet och tänket hos de invandrade kriminella, som kraftigt överbelastar och håller på att stjälpa vårt rättsystem. Problemet är att ingen vill prata om detta. De enda som ibland tycks reagera på företeelsen är det stora flertalet andra rädda men skötsamma invandrare som lever i skräck bland dessa kriminella.”

Han pekar även på det absurda i man för att komma tillrätta med sexuella trakasserier av tjejer vill få till en ändrad syn på sexualitet hos unga svenska män.

”Man tror ju inte att detta är sant, när man dagligen rumlar runt i en container full till bredden av grova brott begångna av utrikesfödda och andra generationens invandrare”, skriver han. Han understryker att han inte hänger ut invandrare och asylsökanden som kriminella. ”Detta är att värna dessa grupper och alla andra icke kriminella som bor och verkar i detta land. Återigen; Det handlar om invandrad kriminalitet och invandrade kriminella. Inte om invandrare/asylsökande som grupp.”

Springare-gate håller på att spränga fördämningar. Vilka och hur mycket återstår att se.

Polisutredaren Peter Springare i Örebro har skakat om rejält. ”Nu pratar vi bara Örebro kommun. Och dessa brott upptar vår utredningsförmåga till 100%.” Foto: facebook