Det är lätt att anklaga medierna för besatthet av politisk spelteori som innebär att politikens innehåll blir en bisak. Men när Jimmie Åkesson intervjuas i Sveriges Radios lördagsintervju fanns skäl att diskutera dansen mellan partierna, och Åkesson kunde ge sin analys om hur landets utveckling kan vändas.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har meddelat att moderater får tala med sverigedemokrater. Det har väckt mycken uppmärksamhet och tolkas som en förändring av det politiska landskapet. Men på frågan om beskedet får Jimmie Åkesson att korka upp champagne, blev svaret nej.

Däremot ser han möjlighet att vrida svensk politik i rätt riktning. Åkesson får frågan om Anna Kinberg Batras besked att samtala med Sverigedemokraterna är stort.

– Det är jättestort, framför allt långsiktigt. Jag tolkar kortsiktigt det här som att vi kan prata mer med varandra i utskotten. Vi slipper de här korridorsamtalen, utan kan tala med varandra mer öppet, vi kan sannolikt boka möten för att förhandla eller diskutera sakpolitik. Det är något helt nytt.

– Det Anna Kinberg Batra framför allt säger är att det inte alls är säkert att alliansen kommer att kunna få egen majoritet. Väldigt få tror det. Då är hon öppen för andra samverkansformer, andra samarbetsvarianter.

– Ska vi stödja en moderatledd regering måste den invandringspolitik moderaterna slagit in på nu vara central. Invandringspolitiken har betydelse för samhället i väldigt många delar. Men det är ju inte bara invandringspolitiken som är viktig. Just nu är trygghetsfrågorna centrala. Trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet visar att otryggheten ökat.

– För mig är det centralt att vi bryter den negativa utvecklingen vi nu har och börjar vända landets utveckling i rätt riktning. Utöver invandringspolitiken finns det väldigt många frågor där vi borde kunna göra upp.

Sverigedemokraternas partiledare fick också frågor om han är villig att kompromissa.

– Jag är öppen för att kompromissa i politiken, även invandringspolitiken. Jag är öppen för att samtala och samarbete med de andra partierna i riksdagen, för det är enda sättet att komma vidare i politiken. Min utgångspunkt är att skapa ett tryggt och sammanhållet Sverige. Och allt som kan ske som för oss i den riktningen är positivt och det är jag beredd att samtala om.

– På senare tid har de andra partierna gått i rätt riktning. Samtidigt ska man komma ihåg att man inte gjort tillräckligt. Vi ser en framtid där Migrationsverket räknar med över 300.000 anhöriginvandrare de närmsta fyra åren. Var ska alla dom människorna bo? Vilka skolor ska deras barn gå i? Vilka jobb ska de ha? Det är frågor som vi ställer oss och som jag upplever det, är det bara vi som tar frågorna på allvar.

– Vi kommer inte acceptera en situation där moderater och socialdemokrater sitter och gör upp från en skev verklighetsuppfattning. Men jag menar att debatten har kommit till vår planhalva. Man diskuterar det här utifrån vår problembeskrivning. Det gör mig hoppfull. Det kanske ändå är så att man lyft på locket. Inte minst moderaterna har nyktrat till i sin retorik, sa Jimmie Åkesson i radiointervjun.

Uppmärksamheten kring Anna Kinberg Batras meddelande om att man kan tala med sverigedemokrater är ett steg på vägen bort från den politik som gällde fram till hösten 2015 då den utopiska naiviteten nådde sin pik, samtidigt som miljontals människor okontrollerat tog sig in i Europa och många upp till Sverige.

Att vända ett lands politik, inte bara i ord utan i praktiken på alla nivåer, är svårt och det tar tid. Åkesson visar att han tänker strategiskt och är pragmatisk. Den ideologiska linjen är rak, men vägen till politisk framgång är nästan alltid krokig.

*

Lyssna på Ekots lördagsintervju (länk)