BELGIEN. En svensk och en dansk medborgare med irakisk respektive libanesisk bakgrund, greps i dagarna i Turkiet, misstänkta för att ha planerat terrorbrott i Europa. De är inte de enda. I slutet av förra året greps 30 misstänkta för planerat terrorbrott av flygplatspolisen i Belgien, avslöjar nu lokal media i Belgien. Det är resultatet av att antiterrorpolisen har trappat upp sin bevakning efter mars 2016-attackerna, enligt nyhetssajten Politico (länk).

De belgiska myndigheternas kamp mot terrorism har gett utdelning. Under en månad förra året, mitten av november till mitten av december, grep antiterrorpolisen över 30 personer i anslutning till Bryssels flygplats. Det är alltså så många som en misstänkt terrorist per dag i genomsnitt. De gripna misstänks för att ha kopplingar till terrorism eller till ett nationellt säkerhetshot. Inrikesminister Jan Jambon säger till lokal media att det är för tidigt att ge mer exakta detaljer.

Det var efter terrorattacken med bomber på Bryssels internationella flygplats och Maalbeek tunnelbanestation i mars 2016 som 109 specialtränade poliser har satts i arbete, varav de flesta har arbetat på flygplatsen. Det finns också en enhet som bevakar tågstationen, efter att det visat sig att den terrorist som körde en lastbil in i julmarknaden i Berlin, hade passerat Bryssels norra tågstation.

Drivhus för jihadister

Belgien, liksom Sverige, ligger i topp i att vara drivhus för jihadister. Flest per capita har åkt på terrorresor till Syrien. Från Belgien har upp till 550 åkt, i Sverige cirka 300, enligt beräkningar. Belgien har elva miljoner invånare, varav en halv miljon uppskattas vara muslimer. Statsdelen Molenbeek är känd för att vara det huvudsakliga rekryteringsplatsen för terrorister. I Sverige är det Göteborg som har stått för de flesta.

Det var också i Molenbeek som Mohamed Belkien sköts ihjäl av polis i en räd. Han hade algerisk bakgrund men hade uppehållstillstånd i Sverige. Den belgiska polisen har bekräftat att Belkien var inblandad i terrorattacken i Paris i november 2015.

Läs mer om Molenbeek

Österrike grep också terrormisstänkta

Nyligen rapporterade även att 800 poliser i Österrike har genomfört en räd mot terrormisstänkta i Wien och Graz. Fler än tio personer greps och misstänks för att ha försökt bygga upp och rekrytera medlemmar till en islamistisk extremistgrupp. Flera av dem bevakades sedan tidigare av det österrikiska författningsskyddet (länk).