Som medborgare kan vi inte längre räkna med att polisen kommer när vi är utsatta för fara. I den meningen är numera Sverige laglöst land. Även kriminologen Leif GW Persson menar att vi måste få skjuta tjuvar och andra som angriper oss i vår bostad.

I nästa avsnitt av SVT:s ”Veckans brott” diskuteras nödvärnsrätten, rapporterar Expressen (länk). Skälet är att hovrättsdom snart kommer i Vallåkrafallet.

I oktober 2014 sköt en 68-årig man två personer som höll på att bryta sig in i hans hus i Vallåkra, Skåne. Eftersom de unga männen dog av skotten som mannen avfyrade med hagelgevär inifrån sin bostad ut genom fönstret, häktades han som misstänkt för dubbelmord. I juni 2016 döms mannen till fyra års fängelse för dråp. Han överklagade för att bli frikänd då han hävdar nödvärn eftersom de unga männen länge trakasserat honom och sagt att de ska döda honom.

Professor emeritus Leif GW Persson tror att den typen av fall kommer bli allt vanligare i Sverige, eftersom polisen är i djup kris.

– Något säger mig att sådana här händelser kommer bli vanligare och vanligare, i och med att polisen inte klarar av utryckningar längre. Många som bor så där ensamma på landet, och riskerar att råka ut för sådant här, de har ju vapen hemma, påpekar Persson.

Han jämför också med USA där det i flera delstater är fullt lagligt att skjuta någon som tar sig in i ens bostad eller på tomten.

Själv skulle Persson med stor sannolikhet också ha skjutit en inkräktare, säger han. Men han skulle siktat mot benen, inte bröstet.

Det är en viktig diskussion som Persson tar upp.

I ett land med en kapabel och väl tilltagen ordningsmakt där ledarskapet är kompetent och moralen hög samtidigt som ledande politiker försvarar polisens våldsingripande istället för att kritisera dem, kan en snäv nödvärnsrätt gälla. Då kan medborgarna räkna med att polisen rycker ut och snabbt tar hand om våldsamma personer.

Men i ett land där polisen är demoraliserad av dåligt ledarskap och politikerna lyder vänstermediernas agendajournalistik som går ut på att alltid kritisera polisen när den gör sitt jobb i farliga situationer, måste nödvärnsrätten vidgas eftersom medborgarna då tvingas skydda sig själva mot våldsamma personer. Om man inte tillåts gör det själv tar de kriminella helt över samhället.

Bäst vore naturligtvis att så fort som möjligt återställa polisväsendets moral genom nytt ledarskap i organisationen och med val av nya ledande politiker som backar upp ordningsmakten också efter tillspetsade situationer.

Men det kommer att ta tid. I väntan på det måste nödvärnsrätten vidgas och tydliggöras. Den som blir angripen i sitt eget hem måste ha rätt att ta till kraftigt våld för att skydda sig och sina anhöriga. Hovrätten kan skapa prejudikat i den riktningen. Om domstolen inte gör det, måste partierna agera i riksdagen.

*

Se tidigare avsnitt av ”Veckans brott” i SVTplay (länk).