USA. Denna vecka ska president Trump skriva under handlingar för att minska flyktinginvandringen från muslimska länder med terrorhot som skäl. Det blir de sju länderna Iran, Irak, Syrien, Sudan, Somalia, Libyen och Jemen. Flera av just de länder som Sverige tar emot flest asylsökande från. USA avser även att minska flyktinginvandringen med 50 procent jämfört med Obamaadministrationen.

USAs nye president vilar inte på lagrarna utan börjar beordra handling av sina centrala vallöften.

– En nation utan gränser är ingen nation. Från och med i dag tar USA tillbaka kontrollen över sina gränser, tar tillbaka sin gräns, sade USAs president Donald Trump på onsdagen efter att han som väntat undertecknat de två presidentdekreten om invandring.

Donald Trump förväntas  ge order om att stoppa all flyktinginvandring till USA under minst en månad. Under valkampanjen sa han att han skulle stoppa muslimsk invandring. Det har nu ändrats till att stoppa invandring från muslimska länder och de sju länderna är noggrant utvalda, enligt USA Today (länk). Skulle Trump stått fast vid det ursprungliga skulle han sannolikt blivit stoppad genom konstitutionen som garanterar religionsfrihet. Valet av de sju länderna är istället baserat på hänsyn till nationell säkerhet, då Iran, Sudan and Syria står på listan över statssponsorer av terrorism och Irak, Libyen, Somalia and Jemen betraktas som stater som skyddar terrorister.

Trump meddelade att USA bör minska flyktinginvandringen med 50 procent och framförallt från de nämnda länderna. Som en jämförelse utfärdade Sverige förra året 70 000 uppehållstillstånd åt asylsökande, vilket är ungefär lika många som USA, som har 32 gånger så många invånare. Under de två sista månaderna 2016 utfärdade Migrationsverket i Sverige 20 000.

Muren ska byggas

Trump gav alltså igår order om att muren mot Mexiko ska börja byggas och idag förväntas han skriva under nya viktiga dokument rörande immigration. Vid sidan av muren ska antalet gränspoliser öka kraftigt. Trump beordrar större centra där illegala migranter kan frihetsberövas vid gränsen och vill se flera deportationer. Det blir Mexiko som ska betala för muren längre fram, hävdar presidenten som kommer att finansiera den med federala pengar först.

Stoppa bidrag till fristäderna

Presidenten tänker också skära ner det federala stödet till de så kallade fristäderna,  ”sanctuary cities”, städer som inte lämnar över illegala invandrare till myndigheterna så att de kan deporteras. Statliga och lokala myndigheter ska också tvingas dela fingeravtryck och andra uppgifter för att hjälpa till att identifiera illegala invandrare.

Uppståndelse

Reaktionerna låter inte vänta på sig. Medan många Trumpanhängare jublar mobiliserar motståndarna. Grupper av människorättsaktivister, invandrarorganisationer och olika religiösa grupper reagerade starkt på planerna. Vad gäller fristäderna säger borgmästare ibland annat New York, Los Angeles och Boston att de inte bryr sig om vad Trump säger. Deras städer kommer fortsätta vara trygga för illegala invandrare, skriver Yle. (länk). Förre försvarsminister Madeleine Albright säger på twitter att hon av solidaritet är beredd att registrera sig som muslim (länk). Mexikos president Enrique Peña Nieto fördömer beslutet om muren och vägrar betala.

Men Donald Trump verkar inte vilja dra det i långbänk.

– Konstruktionen av gränsmuren ska börja omedelbart. Ett land utan gränser är inget land. Från och med i dag kommer vi återupprätta USAs gränser.

Läs mer i HuffingtonPost