Kommentarerna efter den intervju om Europa som Donald Trump gjort med London Times och tyska Bild visar att han har skakat om europeiska politiker. Det är precis vad de behöver.

I Times/Bild säger Donald Trump att ”Nato är obsolet” och att det är allvarligt att de flesta Nato-länderna inte uppfyller villkoret om ett militärt försvar på två procent av BNP. Han ställer upp på brittiska folkets beslut om att lämna EU. “Jag tror Brexit kommer att bli en stor framgång”.

Om tyske förbundskanslern Angela Merkel sa han att han har stor respekt för henne, att hon är en stor ledare men som begått ett ”katastrofalt misstag” i det att Tyskland tagit in alla dessa människor som de inte vet varifrån de kommer. Trump syftade på migrantvågen hösten 2015.

Nu har flera europeiska politiker reagerat. Angela Merkel säger till reportrar att ”Vi européer har vårt öde i våra egna händer”. Hennes socialdemokratiske utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sa före ett EU-möte att Donald Trumps åsikter om Nato och hans kritik av de medlemmar som inte betalar deras rättmätiga andel av försvarskostnaderna ”har skapat förvåning och oro här i Bryssel”.

Det är förmodligen också avsikten. Donald Trump vill skaka om européerna.

Precis så som brittiska folket ville skaka om Europeiska unionens ledarskap.

EU är i djup kris men krisinsikt saknas hos de som är ansvariga. Därför behöver de skakas om.

Här finns dock en viktig skillnad. Medan britterna fattade ett historiskt beslut om Brexit är Donald Trumps uttalande i detta skede endast ord. Jag tolkar Trump som att han sätter förhandlingsramarna för framtida uppgörelser. Ser man på Trumps agerande utifrån denna tolkning, har han redan varit mycket framgångsrik.

Merkels Tyskland och andra Nato-länder kan inte längre ta det för givet att USA ska betala för deras försvar. De måste börja ta eget ansvar och vackert börja pynta. Tyskland satsar nu bara 1,2 procent av BNP på försvar. Här handlar det om många miljarder euro per år.

Ökade försvarsbudgetar i Europa blir en seger för Trump.

Under president George W Bush hade europeiska ledare en föraktfull ton mot USA och vänstern demonstrerade för att USA skulle lämna det ena landet efter det andra.

Nu, när Trump hotar om att USA faktiskt ska dra sig tillbaka, faller europeiska ledare nästan på knä för att be USA att stanna och vara med i laget. Stämningen i Bryssel är nu helt annorlunda när man förstår att USA:s stöd inte är automatiskt och självskrivet. Trumps ord har givit Europa ett nyttigt uppvaknande. Det lär leda till ökad respekt för USA från europeisk sida. En seger för Trump.

Min uppfatting är att Trump ”mjukar upp” olika partners runt om i världen så att de har rätt mentala inställning när de sedan möter hans administration. Där utser Trump de mest erfarna och mest kompetenta ministrar jag hört i amerikanska senatsförhör. Utrikesminister Rex Tillerson, försvarsminister James Mattis och justitieminister Jeff Sessions har alla uppemot 40 års yrkeserfarenhet inom sina respektive arbetsfält och på den allra högsta nivån.

Dessa tunga namn står för den erfarenhet och detaljkunskap som Donald Trump inte besitter. De kommer att kunna utverka de avtal Trump vill uppnå, när han fått motparterna att förstå vad som gäller.

Nästan alla har målat fan på väggen när det gäller Donald Trump och hans presidentskap. De kan få rätt. Men jag tycker mig se tecken som tyder på att denna administration kan bli den mest framgångsrika sedan Ronald Reagan på 1980-talet lyckades kapprusta Sovjetunionen till deras sammanbrott.

Efter murens fall har dock amerikansk utrikespolitik misslyckats för båda demokrater och republikaner. Trumps upplägg kan vara en väg att återställa ordningen, det vill säga sätta västvärlden, våra frihetliga och demokratiska värderingar i förarsätet för världspolitiken igen.

*

Se mer: Deutsche Welle i Merkel on Trump: The EU can take care of itself, brittiska Independent i Europe ’astonished’ at Donald Trump labelling Nato ’obsolete’ och Australia Network i Donald Trump rattles Europe.