En funktionshindrad vit man har torterats i 48 timmar av ett gäng svarta som lagt upp video med övergreppen på internet. Polisen i Chicago vägrade först kalla det rasism och hatbrott, utan ”ungdomar som leker” (fool around). Obama har inte fördömt rasismen.

Polisen i Chicago mörkade att det handlade om rasism även om det tydligt hörs hur förövarna hatar vita medan de sparkar, slår och hotar den vite mannen med kniv och tvingar honom att säga nedsättande ord om vita och om Donald Trump.

Föst när misshandeln och de rasistiska utfallen spreds på nätet och den blivande presidenten Donald Trump angrep Chicago för våldsvågen i staden, greps förövarna som ställs inför rätta i dag för misshandel, kidnappning och hatbrott.

President Obama säger att tortyren är ”förfärlig” (despicable) men fördömer den inte som rasistisk eller som hatbrott. Han ägnar mer tid åt att beklaga att videon som avslöjade våldet kunde läggas upp på sociala medier.

Om det varit vita som misshandlat en svart person är frågan om reaktionerna från polis, media och president Obama varit lika likgiltiga, oengagerade och nedtonade.

Se mer: ABC News i Chicago police investigate video beating, Business Insider i Police arrest 4 people after video of ’sickening’ beating was posted on Facebook, Chicago Tribune i Police consider hate crime charges in West Side attack broadcast on Facebook Live, Washington Post i Hate crime charges filed after ‘reprehensible’ video, BBC i Obama: Chicago live-stream hate crime is ’despicable’, Daily Caller i Police Hesitant To Call Videotaped Torture Of White Man A Hate Crime.