LAGSTIFTNING. Oroligheter vid fotbollsmatcher har länge varit ett problem för idrotten. Nu har riksdagen beslutat om att maskering vid sportevenemang ska bli olagligt. Men lagen ger fritt fram för religiös maskering.

Från och med den 1 mars kan den som maskerar sig vid sportevenemang dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader. Riksdagen röstade igenom beslutet efter flera år av opinion mot fotbollsvåld där maskeringsförbud ofta varit ett önskat lagförslag från fotbollsföreningar och polis.

Men maskeringsförbudet gäller inte vid hänvisning till religiösa skäl. Därmed öppnar lagen upp en lucka för våldsverkare och fotbollshuliganer som stör ordningen. Hur en domstol skulle döma i ett fall där en fotbollshuligan använder heltäckande klädsel för att undkomma lagföring återstår att se. Likaså blir identifikation av de med religiös maskering en fråga som fotbollsklubbar och rättsväsende då får ta ställning till. Religionsfriheten väger mycket tungt i svensk lagstiftning och tenderar att skapa intressekonflikter.

När ärendet var på remiss invände polisen mot undantaget av religiös klädsel. Något Samtiden tidigare rapporterat omLars Tonneman som är chef vid polisens förvaltningsrättsenhet påpekade då att undantaget kan utnyttjas av icke-religiösa.

– Problemet ur polisiär synvinkel är att undantaget av religiösa skäl kan användas som en osann invändning från sådana som inte är religiösa utan att kunna motbevisas. Men utöver detta är vi också av uppfattningen att religioners yttringar, när det uppstår intressekonflikter, inte bör få begränsa de straffsanktionerade förbud som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet, sa han då.

Skydd mot väder
Lagen ger möjlighet att få skydda sig mot väder och vind samt ger personer med hälsoskäl rätt att undantas från lagen. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ser det som självklart.

– Jag har stått på bandymatcher i snålblåst och 15 grader kallt. Då kan det hända att jag vill vira en halsduk runt munnen, för att jag fryser. Det är bara sunt förnuft, säger Björn Eriksson till DN.

Vänsterpartiet röstade emot. Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig då de inte kunde ställa upp på hur förslaget var utformat.

Enligt vad Samtiden erfar har fotbollshuliganer i flera fall koppling till höger- och vänsterextrema grupper.

Läs mer: Polisen vill stoppa burka på arenor