Komikern Peter Dalle tar bladet från munnen om pk-klimatet i Sverige. Det hade inte gått att göra en teveserie som Lorry idag, menar han. Han var ju i hög grad motorn bakom serien där man skojade om många saker som senare blivit tabubelagda.

”Lorry-programmen, till exempel, som vi gjorde för många år sedan”, säger Dalle till Kvällsposten, ”hade vi aldrig kunnat göra i dag. I det PK-klimat som finns kan man inte skoja om vad som helst, man kan nästan inte skoja om någonting. Det är alltid någon som sitter och blir upprörd och så ska det bildas drev, eller man ska stå till svars om man har skojat om någonting.”

När Kvällsposten frågar Dalle vilka saker man inte får skoja om, svarar han: kvinnor, invandrare och homosexuella. Han glömmer dock en viktig sak: islam, och särskilt profeten Muhammed. Dock kan man fråga sig hur mycket detta beror på pk och hur mycket som beror på rädsla.

Skojar man om homosexuella kan man på sin höjd få skäll i medierna eller bli sparkad från sitt jobb. Skojar man om Muhammed kan man bli mördad. Risken är verklig, folk har redan blivit både slaktade och skjutna för att de gjort något som är helt normalt i västvärlden. Hela den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion blev massakrerad av jihadister den 7 januari 2015.

Alex Schulman vet om det. Han skulle aldrig våga skoja om Muhammed heller. Det är kanske därför han inte nämner något om islams profet i sin kritik av Dalle. Schulman menar att Dalle har fel, man får visst skoja om vad man vill, pk-regimen har fallit. Man får säga ”negerboll”.

Ok, Alex, men var är alla roliga sketcher om ”ensamkommande flyktingbarn”? Detta att skäggiga män i 20-40-årsåldern låtsas vara barn, och blir behandlade som barn (!), måste ju vara en outtömlig inspirationskälla för sketchmakare. Ändå görs inget.

Minns ni Lorry-sketchen ”Patentverket”? Dalle spelade en uppfinnare från Sundbyberg som lade fram tokiga idéer. En anställd på Patentverket kom med invändningar och när det visade sig att idéerna inte höll suckade uppfinnaren uppgivet och sade: ”Tänkte inte på det”.

Om ändå profeten Muhammed hade haft ett Patentverk att gå till! Muhammed kommer till en av verkets anställda och lägger fram sin idé om ”ramadan”, att alla hans trogna ska tvingas fasta en månad varje år under dygnets ljusa timmar. När granskaren invänder att det finns folk uppe i Norden som inte kan göra det eftersom solen lyser nästan hela dygnet om somrarna får han ett besviket uttryck i ansiktet och säger: ”Tänkte inte på det”.

Och så vidare, det råder sannerligen ingen brist på tokiga idéer i Koranen och i Muhammeds yttranden. Tänk också på alla Muhammeds plagiat från judendomen och kristendomen. Koranen är full av berättelser som Muhammed, eller vilka de nu var som skrev den, plagierat. Men en sådan sketch kan vi inte göra, än mindre kan den visas på SVT. Det är för farligt. Muhammed visste inte så mycket om världen, men han visste att mörda de som kritiserade honom. Hans lärjungar kunde vara både listiga och hänsynslösa. Och vissa av hans nutida lärjungar är inte sämre.

I november 2014 var den engelske komikern John Cleese gäst i Bill Mahers talkshow. De pratade om vad man får och inte får skoja om. Maher påpekade att islam är en religion man inte får skoja om. Det får man visst, invände Cleese, men: ”It just means that they’ll kill you. Theoretically you could.”

Ett gott skratt kan förkorta livet – om du skrattar åt Muhammed. Kanske kan man tolka både Dalles och Schulmans tystnad så här: att skoja om Muhammed är så tabu man inte ens får säga att man inte får skoja om Muhammed.