Våndorna är svåra över hur partierna ska förhålla sig till Moderaternas förslag om att de borgerliga ska ta över regeringsmakten från de rödgröna. I SVT:s morgonsoffa sa Jan Björklund (L) i praktiken att han hellre ser en fortsatt rödgrön regering än att han själv och de borgerliga tar över makten.

Efter utspelet i förra veckan från moderatledaren Anna Kinberg Batra, om att lägga en alliansbudget och söka stöd hos Sverigedemokraterna i syfte att fälla den sittande rödgröna regeringen, har krumbukterna varit många i riksdagspartierna.

Mest vrider sig Liberalernas Jan Björklund, som i SVT fick frågan om det är bättre att den här (rödgröna) regeringen sitter kvar än att du har en regering som blir beroende av Sverigedemokraterna?

– Njeaaa. Jag tycker att… vi har ett ordinarie val nästa år.

– Vinner vi valet 2018, då regerar vi (alliansen) tillsammans och behöver inte SD. Vad vi tala om är en situation där vi förlorat valet. Vad gör vi då? Det är fullt tänkbart att vi kommer att ha olika uppfattningar. Huvudmålet är vi överens om, sa Björklund på morgonen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuades i samma program och gav då tydligt besked.

– Ja, vi skulle stödja en alliansbudget. Det har vi sagt i två års tid. Vi har sagt att den invandringspolitik som M slagit in på måste prägla en ny regering. Sedan måste de grupper, barnfamiljer, offentliganställda och fattiga pensionärer, som den borgerliga regeringen försummade under åtta år tvärtom gynnas, sa Åkesson.

SVT målade upp fyra regeringsalternativ, men utan att visa vilket opinionsmässigt stöd de har. Så här ser det ut enligt två opinionsinstitut.

Opinionsläget januari 2017 enligt YouGov (Sifo)
M, KD, SD: 46,1 (40,5)
S, MP, C, L: 38,8 (48,6)
M, C, L, KD: 37,1 (39,1)
S, MP, V: 33,5 (42,0)

Läget är med andra ord öppet för flera olika alternativ.