Med moderatledarens uttalande i veckan om att till slut utmana den rödgröna regeringen genom att erkänna hela riksdagens opposition, har den konstlade blockpolitiken som blundade för Sverigedemokraternas existens slutgiltigt avlivats.

Det var talande att alla tre ledarskribenter i Godmorgon världens panel i radions söndagsmagasin välkomnade Anna Kinberg Batras nya strategi och menade att den kommer att förändra villkoren för svensk politik.

Widar Andersson på Folkbladet (oberoende S) vill till och med ge moderatledaren många rosor eftersom vi nu kommer att få slippa dessa ”hitte-på-majoriteter” genom att Decemberöverenskommelsen, DÖ, nu slutgiltigt släpper sitt grepp om riksdagen. Han ser framför sig att Socialdemokraternas förflyttning långt ut på vänsterkanten ska brytas genom att partiet istället för Vänsterpartiet kan bygga majoriteter med borgerliga partier.

Maria Ludvigsson på Svenska Dagbladet (oberoende M) tycker detta borde skett för länge sedan. Nu kan man visa respekt för valresultatet. Allianspartierna kan finna varandra i gemensamt budgetförslag, menar hon. Och om Sverigedemokraterna röstar för den budgeten faller den rödgröna regeringen.

Det viktiga är att alliansen ryker, säger Per Wirtén vid vänstermagasinet Arena. Han vill se uppgörelser mellan S och M. Om inte så kan en ny skiljelinje i svensk politik skapas, som stämmer med de trender som finns i hela Europa, att vänsterpartierna sjunker undan och kampen står mellan en nyliberal borgerlighet med C och L som står mot ett konservativt alternativ med M och SD.

Det är ett öppet och oförutsägbart läge, är de alla överens om.

Diskussionen visar att valresultat sparkar. I två år har de gamla partierna försökt blunda för att väljarkåren gav det nya partiet i parlamentet 49 av 349 mandat. Denna låtsaslek kan nu vara över. Sverigedemokraternas demokratiska styrka påverkar politiken även om gamla makteliter inte har velat erkänna det.

Sverige behöver en politik som sätter sina egna medborgare i fokus. Inte som hittills, då de styrandes engagemang varit större ju längre bort människor kommer ifrån. Det är hög tid att slå fast att våra politiker är svenska folkets tjänare, inte Mellanösterns eller Afrikas.

I vårt land är polisen djup demoraliserad, sjukvården går på knäna och skolan präglas av anarki i klassrummen. Det krävs ett nytt politiskt ledarskap för att återupprätta moralen i statligt styrda och finansierade verksamheter. Och det budskap som mer än något bör förmedlas från riksdagen är att svenska institutioner och verksamhet ska vara politikens helt centrala fokusering.

Det är med andra ord ett socialkonservativt perspektiv som behövs och som allt fler väljare efterfrågar.

*

Se mer: Godmorgon världen.