Förra året blev Storbritannien den starkaste ekonomin bland ledande industriländer, med en tillväxt som accelererade efter folkomröstningen då britterna sa nej till EU.

Näringslivet i Storbritannien uppnådde ett rekord förra månaden då ekonomin växte med 2,2 procent på årsbasis, mer än övriga ledande industriländer, inklusive USA och Tyskland, rapporterar The Times.

Istället för att sakta in efter folkomröstningen i juni, så som bland annat Bank of England prognostiserade, ökade tillväxttakten under hösten. BNP steg med 0,3 procent respektive 0,6 procent under de två första kvartalen 2016, vilket kan jämföras med 0,6 och beräknade 0,5 procent de två senaste kvartalen.

Chefekonomen Andrew Haldane vid Bank of England medger att de dystra prognoserna varit pinsamt felaktiga.

– Vi förutspådde, likt nästan alla experter, en tydlig nedgång i ekonomin som inte inträffat. Hur kommer det sig? Vi behöver inte gå längre än till hur brittiska konsumenter agerat och hur fastighetsmarknaden utvecklats.

– Om vi tittar på hur konsumenterna agerat under det senaste året är det nästan som om folkomröstningen inte har hänt. I termer av substantiella ting som löner och jobb har inte mycket hänt. Det är ”business as usual”, sa Andrew Haldane.

Nu förutspår han istället att folk kommer att känna av påfrestningar (“something of a squeeze”) under det nya året eftersom pundet tappat i värde vilket leder till högre importpriser. Han tillägger dock att det inte är säkert, rapporterar The Mirror.

Det finns nämligen andra indikatorer på att brittisk ekonomi går bra. Inköpschefsindex, PMI, steg från 55,3 till 56,2 under december månad. När index hamnar över 50 är det ett tecken på tillväxt.

Företag inom den dominerande servicenäringen rapporterar, enligt nyhetsbyrån Reuters, att aktiviteterna i december ökade i snabbare takt än på 17 månader och slår alla förväntningar.

Andra siffror visar att hushållen köp av nya bilar slog rekord förra året då 2,69 miljoner nya bilar såldes.

– Brittisk ekonomi fortsätter att trotsa de många förväntningarna på en inbromsning till följd av Brexit-omröstningen, säger affärsekonomen Chris Williamson till Reuters.

*

Se mer: Reuters i UK economy records strong end to 2016, Daily Mirror i Brexit was a ’Michael Fish moment’, Bank of England economist admits, The Times i Strong services put Britain on track to be fastest growing G7 economy, och Britain has world’s top economy