Sverigedemokraterna har bäst politik på fler sakområden än något annat parti, visar ny mätning från Aftonbladet/Inizio. Partiet har blivit bredare och allt fler väljare tycker att SD har bäst politik också på andra områden än invandring.

Enligt mätningen, som publiceras idag, äger partiet tre av åtta sakfrågor. Det är fler än något annat parti.

Det är en tydlig förskjutning i det politiska landskapet menar Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin:

– Den visar med vilken styrka, bredd och omfattning som Sverigedemokraterna tar plats i den svenska opinionen. De föser med obönhörlig kraft de andra partierna mot politikens utmarker. De blir rädda för att de förstår att de gör någonting fel, men inte vad. Det leder till förlamning. SD är inte längre ett enfrågeparti om någon trodde det. Allt fler tycker att SD har den bästa politiken även inom andra politikområden.

Sverigedemokraterna har fördubblat sitt stöd bland väljarna när det kommer till invandring. 44 procent anser partiet har bäst politik, andra platsen delas av Centerpartiet och Socialdemokraterna med 11 procent vardera. SD har alltså fyra gånger så stort stöd i invandringspolitiken som S.

Väljarna anser att SD också är bästa parti när det kommer till äldreomsorg och försvarspolitik.

LISTA alla ämnesområde

Invandring: 44 procent anser SD bäst, 11 procent S och 11 procent C
Äldreomsorg: 23 procent anser SD bäst, 17 procent S och 13 procent V
Försvaret: 22 procent anser SD bäst, 17 procent M och 14 procent L
Ekonomin: 31 procent anser M bäst, 20 procent S och 18 procent SD
Jobben: 26 procent anser M bäst, 22 procent S och 16 procent SD
Sjukvård: 19 procent anser S bäst, 18 procent SD och 16 procent M
Skolan: 21 procent anser L bäst, 18 procent S och 16 procent SD
Miljön: 27 procent anser C bäst, 15 procent MP och 10 procent SD

Se mer: Aftonbladet.