YTTRANDEFRIHET. Jonas blev av med jobbet vid två tillfällen för sina islamkritiska texter och har länge känt sig trakasserad av elever med muslimsk bakgrund på grund av sitt judiska efternamn. Nu hotas han av arbetslöshet och utfrysning. – Redan när jag började som lärare har folk skrikit judesvin, säger han.

Samtiden har tidigare skrivit om när Jonas vid två tillfällen förlorade jobbet som lärare på grund av islamkritiska texter på Twitter. Efter flera anmälningar till JK fick han rätt och JK riktade skarp kritik mot skolornas agerande i Lund och Bromölla kommun.

Vi har träffat Jonas Klein för att höra hur händelserna påverkat honom.

Jonas är välutbildad och skrev 2.0 på högskoleprovet. Han har en bred utbildning inom alltifrån fysik och matematik till språk och juridik. Jonas visar stolt hur han som tekniklärare lärt sina elever bygga egna kreationer. En av dem är en träplatta där lysdioder blinkar i ett visst mönster.

Skolorna agerade fel
Idag kämpar Jonas med att hitta en anställning där han inte döms utifrån sina privata åsikter. Åsikter som enligt JK varit inom ramen för den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Beslut från JK

Justitiekanslern kritiserar Lunds kommun för att de stängt av läraren.

JK anser att en skolas värdegrund inte behöver överensstämma med personalens. Men Jonas anser att hans tweets rimmar väl med skolans värdegrund.

– Jag tycker att dessa tweetsen är i linje med den svenska skolans värdegrund.

Jonas menar att han istället varnar för potentiella risker som uppkommer om man inte vet vem det är som invandrar. Han tar händelsen i tyska Würzburg 2016 som ett exempel där en asylsökande högg fyra personer med hjälp av en kniv och yxa.

– I Tyskland var det någon som mördade på ett tåg. Det var en asylsökande. Det inträffade efter att jag varnat för att det kunnat inträffa.

Antisemitiska tillmälen
Jonas Klein berättar att han sedan många år tillbaka utsatts för nedlåtande kommentarer på grund av hans judiska efternamn. Men Jonas är inte av judiskt påbrå. Namnet härstammar istället från när släkten kom hit på 1400-talet från Vallonien.

Namnet har inneburit verbala trakasserier från elever och svårigheter att jobba som lärare på mångkulturella skolor.

– Redan när jag började som lärare har folk skrikit judesvin.

– En av beslutsfattarna på skolan [lärarhögskolan reds. anm] sa att jag inte kunde jobba som lärare eftersom jag var jude och det fanns muslimer i skolan.

– De stängde av mig för att det inte skulle bli bråk med muslimer. De visste det av erfarenhet, säger han.

Sprängd brevlåda
Kort efter hans förbud att verka som lärare på skolan i Lund utsattes han för ett sprängattentat. Någon hade lagt ner en fyrverkeripjäs i hans brevlåda och tänt på. En polisanmälan upprättades men ingen har i nuläget delgivits misstanke om brottet.

Trots alla motgångar ger Jonas inte upp hoppet om att fortsätta arbeta som lärare. Men han känner sig tvungen att se sig om efter tjänster som är längre från hemorten.

Selektiv media
När Jonas situation berättats av media har inte hela bilden presenterats. De citat som SVT valt att rapportera om har inte visat sammanhanget och ger inte en korrekt bild enligt Jonas.

– Det har varit svar på andras inlägg.

Fotnot: Jonas Klein heter egentligen något annat.

Läs mer: Islam- och invandringskritisk lärare bestraffad av skolledning