BELGRAD. En övergiven industribyggnad i centrala Belgrad tjänar som bostad åt över 1000 flyktingar, främst från Afghanistan och Pakistan. De sover tätt inpå varandra och röken från öppna eldar är påtaglig. Bild-reportern Paul Ronzheimer har besökt lägret och filmat de miserabla förhållandena.

Den tyske reportern Paul Ronzheimer arbetar på tidningen Bild och är flitig användare av sociala medier i sin rapportering. Främst använder han live-streamingtjänsten Periscope. Han har nu publicerat två videos där han rapporterar från de miserabla förhållanden i ett flyktingläger i den serbiska huvudstaden Belgrad.

I en övergiven industribyggnad precis intill tågstationen i centrala Belgrad, har flyktingar från främst Afghanistan och Pakistan slagit sig ner i väntan på att ta sig vidare. Mellan 800 till 1500 personer bor i lägret.

Det är just nu ner mot 16 minusgrader på platsen och på den ena videon syns hur migranterna startat flera öppna eldar som bildar en tjock rök genom hela byggnaden. Slitna trämöbler står bland madrasser, ryggsäckar och skräp. Brandrisken är överhängande och en olycka skulle riskera många dödsoffer.

Bara män i lägret
Det syns bara män i lägret. Kvinnor och barn är antingen kvar i hemländerna eller i mer ordnade flyktingläger. Många av männen har som mål att smuggla sig vidare.

– De säger att i de officiella lägren är det ofta fullt av kvinnor och barn. De flesta av dessa människor vill smuggla  vidare sig själva, säger Paul Ronzheimer i videon.

En av anledningarna till att de inte befinner sig i de Serbiska myndigheternas flyktingläger är att de redan är överfulla. En annan är att många inte är i landet legalt och saknar pass.

– Människor här säger att de är rädda att bli tagna av polisen, säger en flykting till Paul.

En annan migrant, som varit i Belgrad i sju månader, berättar att han försökt gå till de riktiga flyktinglägren men blivit avvisad av polisen då han inte har dokument som visar vem han är. Han nämner också att cirka 80 personer minderåriga.

Några män sitter runt en eld och värmer sig. En man klagar på hur kallt det är. Paul Ronzheimer frågar var han kommer ifrån.

– Jag är från Pakistan, säger mannen.

Han kom till Belgrad för fyra månader sedan och säger att han vill till Frankrike. Just nu försöker han få ihop 6 000 euro (cirka 57 000 sek) till en flyktingsmugglare.

Många har blivit sjuka
På båda videor visar Paul Ronzheimer runt med hjälp av de boende. Flera har blivit sjuka av miljön i lägret. En migrant berättar att det är svårt att sova mer än några timmar i streck för att det är så kallt. Även röken gör det svårt att vistas i industribyggnaden.

Samma man tycker att det är bättre i Afghanistan.

– Jag är här, så mycket problem. Mitt liv är jättedåligt. Jämfört med här är Afghanistan bättre. Talibanerna dödar mig och löser problemet, säger mannen till Paul.

Källa:
Video 1: ”Refugees in Belgrade
Video 2: ”-15, snow, no heating: Afghan refugee explains how he survivesin Belgrade (Serbia)

Läs mer: Gulfstaterna vänder flyktingarna ryggen – Slovenskt flyktingläger i lågor – Erdogan: Betala, annars skickar vi 3 miljoner migranter