MALMÖ. När Joakim Chow’s restaurang vid upprepade tillfällen utsattes för skadegörelse blev det en riksnyhet. Nu kan Samtiden berätta att över 29 000 kronor samlats in av medmänniskor för att bekosta jalusier som skydd framför fönsterna.

Maskerade ungdomsgäng har sedan en tid tillbaka trakasserat restaurangägaren Joakim Chow i Oxie, Malmö. Ungdomarna kunde inte ta tillsägelser och blev sedan portade från restaurangen då de störde andra gäster. Därefter började skadegörelsen och hoten mot Joakim och hans familj som hjälper till att driva verksamheten.

– I början av händelserna kände jag mig hjälplös. Jag vet inte var kan man söka hjälp, säger han till Samtiden.

Att betala självrisken för alla krossade rutor har snabbt dragit iväg kostnaderna. Men att köpa jalusier för att skydda alla rutor kostar över hundratusen kronor och har varit en investering som fått vänta. Därför startades en insamling och nu har över 29 000 kronor samlats in av människor som vill visa sitt stöd. Hyresvärden Brinova har också tagit beslut att hjälpa till och betalar resten av summan vilket innebär att jalusierna nu kommer installeras.

– När jalusierna är monterade säkrar det lokalen mot vandalisering och mordbrand, säger Joakim.

Joakim Chow tackar alla som skänkt på Facebook.

Joakim Chow tackar alla som skänkt pengar till hans insamling. Faksimil: Facebook

Joakims situation har blivit uppmärksammad som en riksnyhet och flera riksdagsledamöter har gett sitt stöd till honom, däribland Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som varit på besök. Efter den stora mediala uppmärksamheten och ett möte med de boende i byn har polisen ökat sin närvaro. Joakim tycker att åtgärderna har gett en positiv effekt.

– Jag är mycket tacksam till alla som bryr sig om min situation och erbjuder hjälp både ekonomiskt och support. Nu har centrum blivit lugnare och jag hoppas det ska blomstra igen, säger han.