POLISKRISEN. Ytterligare poliser går nu ut offentligt och avtäcker den orimliga situationen inom polisen. – Vi har inte resurser för själva grunduppdraget att lösa mängdbrotten. Vi måste även ha förmåga att hantera de här oväntade händelserna och ha förmåga att lösa grova brott, terror och social oro, säger poliskommissarie Andrew Tomkinson. 

Många trodde att rikspolischef Dan Eliasson skulle få sparken av inrikesministern, efter lång tid med massiv kritik, men förra veckan förnyade Ygeman sitt förtroende för honom. Nu fortsätter den svidande kritiken inifrån att komma. Det handlar om en orimlig arbetssituation, underbetalning och om den dysfunktionella nya polisorganisationen, som sjösattes för två år sedan. Poliskommissarie Andrew Tomkinsson, Uppsalapolisen, med 35 års poliserfarenhet och polisinpektör Lisa Reventberg, Stockholmspolisen, har skrivit ett öppet brev till rikspolischefen (länk).

– Personalen mår allt sämre, allmänheten får inte den service den borde, säger Andrew Tomkinson till SVT morgon (länk). Han uppger att han aldrig varit så nära gränsen att lämna polisyrket som nu och kollegan Lisa Reventberg instämmer.

Underbemannade

Polisen var underbemannade redan när de gick in i den nya organisationen, menar Tomkinson.

– Vi får inte resurser att utföra vårt jobb.

Enligt poliserna går det inte vänta tills “organisationen sätter sig”, som Dan Eliasson har sagt.

– Vi har inte den tiden, säger Tomkinson med eftertryck.

Ledningens siffror finns på att det finns fler poliser än tidigare är irrevelant menar de.

– Även om vi är fler i siffror har folkmängden ökat extremt mycket den senaste tiden, säger Reventberg.

Grov organiserad brottslighet

Digniteten av brotten är också annan.

– Vi har grov organiserad brottslighet, terrorhot, öppna gränser, en helt annan komplex bild att jobba utifrån, fortsätter Reventberg,

Lönen är också en viktig del.

– För att stoppa massflykten från polisen måste lönerna upp, säger hon.

Förtroendet för ledningen verkar vara noll.

– Vi behöver chefer som har polisiär bakgrund, ett polishjärta och en känsla för verksamheten, säger Reventberg.

Även Dan Eliasson var inbjuden till SVT, men avböjde.

Helt ny typ av brottslighet

De två polisernas vittnesmål är bara de senaste i raden. Att situationen är nära bristningsgränsen både för polis och allmänhet som utsätts för tung kriminalitet är tydligt.  Dagligen rapporterar media om våld mot polisen. I dagarna dömdes (länk) en man som varit del av en aggressiv folkmassa som omringat två poliser på invandrardominerade Hässleholmen i Borås. – Du ska visa mig respekt, sa den 27-årige ledargestalten och ryckte tag i polisens skjorta, enligt Borås Tidning. Det inträffade bara dagar innan en polis blev utsatt för mordförsök vid en liknande händelse, också på Hässleholmen. Två poliser blev då omringade och attackerade av ett mycket stort gäng, där en av männen knivhögg en av poliserna i sidan.

Polisen brottas idag med en helt ny typ av grov brottslighet, med ”gängkriminella som är väldigt mycket mer brutala än man någonsin sett tidigare” som har helt andra värderingar och normer, underförstått invandrarrelaterade. Det berättade bland annat vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand tidigare i en intervju (länk).