För 72 år sedan idag, den 27 januari 1945, befriades koncentrationslägret Auschwitz. Därför har den blivit en internationell minnesdag för Förintelsens offer som uppmärksammas på flera håll i Sverige och i världen.

I Berlin hålls en minnesceremoni vid riksdagen i Berlin, och i Stockholm anordnas under eftermiddagen en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg med ljuständning och tal av två av de få överlevarna som finns kvar från Förintelsen.

Auschwitz var nazisternas största koncentrationsläger och centrum för utrotandet av de europeiska judarna. Från 1942 dödades systematiskt 1,2 – 1,6 miljoner judar. Också många andra människor dödades, bland annat oliktänkande, funktionshindrade, romer och homosexuella.

Årets manifestation vid Raoul Wallenbergs torg i Stockholm inleds kl. 16.30 med tal, musik och ljuständning.

*

Se mer: Göteborgs-Posten i 72 år har gått sedan Auschwitz befrielse