Biltillverkaren Ford följer nu teknologiföretaget Carrier i att ända planer på att flytta fler industrijobb utomlands. 700 nya jobb skapas i Michigan och Ford motiverar planerna med den mer företagsvänliga politik som nyvalde presidenten utlovat.

Globaliseringen har inneburit att industrijobb flyttat från västvärlden till länder med lägre lönenivåer. Väljarna i bland annat USA har fått nog, och röstade på Donald Trump som var den ende som tog väljarnas oro på allvar.

Trump fick utstå hård kritik från medier och så kallade experter för att agera populistiskt. Men redan dagarna efter valsegern förtydligade den nyvalde presidenten att han menar allvar. När storföretaget Carrier meddelade att man skulle flytta drygt 1000 jobb till Mexiko varnade Trump för de tullar han kan komma att införa, när företaget vill sälja värmepumpar mm tillbaka till USA. Carrier meddelade då att man inte flyttar fabriken och räddade därmed jobben i Indiana.

I går meddelade biltillverkaren Ford att planerna på att bygga ny bilfabrik i Mexiko har skrinlagts. Istället satsar Ford hundratals miljoner dollar på att bygga ut sin fabrik i Michigan i USA.

Under en presskonferensen, som hölls vid fabriken i Michigan, sa Fords vd Mark Fields att Donald Trumps uttalade framtidstankar påverkat företagets beslut, rapporterar Fox News.

Donald Trump lovade vid upprepade tillfällen under sin presidentvalskampanj att strida för att flytta tillbaka produktionen av amerikanska produkter till USA – och därmed även flytta tillbaka arbeten till landet.

Trump har även kritiserat biltillverkaren General Motors för att tillverka bilar i Mexiko för att senare sälja dem i USA. ”Tillverka i USA eller betala höga gränsskatter”, har Trump bland annat skrivit på Twitter.

Även om ett antal tusen arbetstillfällen inte vänder en långvarig trend har Trumps agerande skapat en ny optimism i USA. Det går att ändra utvecklingen. Verkligheten är inte förutbestämd.

Se mer: CNN, G-P.