Natten till torsdagen undertecknade president Donald Trump dekret som slår fast att gränsen mot Mexiko ska säkras så snart som möjligt. Och presidenten har stöd av såväl gräns- och tullpersonalens fackförening som av Teamsters, amerikanska transportarbetareförbundet.

Under valrörelsen talade Donald Trump om att bygga en mur mot Mexiko för att stoppa människohandel, knarksmuggling och illegala invandare. I massmedier har han fått hård kritik för detta och många har sagt att det är omöjligt att bygga en mur längs hela den långa gränsen mellan USA och Mexiko.

Valretoriken om en ”mur” har nu omsatts i politik. I presidentdekretet framgår att Trump avser stärka gränsskyddet som omfattar flera olika delar. Utöver den fysiska barriären, som kommer att anpassas efter de geografiska förutsättningarna, handlar det om förstärkt övervakningsteknologi, mer personal och ändrade juridiska regelverk.

Det som mer än den fysiska barriären innebär stärkt gränsskydd är att Trump upphäver den juridiska praxis om ”fånga-och-släpp” som Obama-administrationen tillämpat. Den har inneburit att de illegala invandrare som gripits har släppts med uppmaningen att återvända. Det har undergrävt tull- och gränsskyddspersonalens moral. Därför är deras fackföreträdare positiva till Trumps dekret.

– Vi vet att det inte kommer att bli en mur längd den 320 mil långa gränsen, säger Hector Garzia, lokal fackordförande för gränspersonalen. Vad vi kommer att få är en mur där det behövs. Det viktiga är att vi får en barriär med tillräcklig bevakningspersonal, teknologi och andra verktyg. Och inte minst, att vi har en president som vill göra gränsen säker, säger Garzia.

I natt sa också transportarbetareförbundet Teamsters ordförande James Hoffa att man har inlett ett konstruktivt samtal med den nytillträdde presidenten.

*

Se mer: Daily Telegraph i Donald Trump to order construction of Mexican wall, Fox News i Teamsters: Trump Doing What We’ve Talked About for a Decade och Trump Plan to End Catch-and-Release Encourages Border Agents