GÖTEBORG. Situationen blir alltmer ohållbar i landets största köpcentrum Nordstan. Rapporter har kommit under en längre tid om invandrargäng som terroriserar omgivningen. Kvinnliga anställda vittnar nu om sextrakasserier och flera överväger att sluta sina jobb. Samtiden har talat med Ulrika Dreier, butikschef. – När man går från jobbet vid halv nio finns rädslan där.

Larmen kring Sveriges största köpcenter Nordstan har kommit allt oftare. Det har kallats en no go zon och fått stänga på grund av raketattacker. I GTs artikel vittnar nu flera butiksanställda om gäng som sextrakasserier i grupp samt hot, stölder och droghandel. Det är grupper av ensamkommande asylsökande och marockanska unga män utan identitetshandlingar. Både kvinnor som jobbar i butikerna och kvinnor som rör sig i köpcentrumet drabbas, enligt polisen. Även kunder har blivit sextrakasserade på väg till butikerna. Polisen säger att ”problemet med kvinnor och flickor som utsätts för sexuella kränkningar i Nordstan omfattande och ska inte ses som isolerade händelser.” Polisens Ulla Brehm talar om att det är svårt att göra något då det handlar om ”beteendefel” och att det är svårt att lagföra utan identitetshandlingar. Hon uppger att man ökat polisnärvaron men att det inte räcker.

Ulrika Dreier som är butikschef i Nordstan, ser en skrämmande utveckling.

– Våld och oro har alltid funnits men har ökat markant med gängen som hänger i Nordstan och runtom i Brunnsparken.

Otryggheten har eskalerat under det senaste året.

– Känslan av otrygghet har legat och tryckt länge nu, med bombhot och skjutningar i närheten som skapat oro.

Samtidigt märker hon av en större stöttning av vakter och polis.

– Det känns tryggt men samtidigt oroväckande att det behövs. Det blir en spänning. Man är tvungen att anpassa sig, men det är synd att det ska bli så, säger hon.

Vad gör polisen?

– De gör vad de får göra, de följer sina regler. De visar mest upp sig. De kan inte göra så mycket förrän det verkligen händer något och då är allt försent.

Hon tycker att polisen måste arbeta bort gängen på något sätt, ge dem en ordentlig konsekvens och visa vad som gäller.

– Man borde få bort de som skapar oro.

Svenska uteliggare jagats bort

Problemet i Nordstan är komplext, enligt Ulrika Dreier.

– Det är inte enbart sextrakasserier. Det är också de som tigger. I 20 år har vi haft samma personer som säljer Faktum, uteliggare, svenska snubbar. De har funnits på samma plats och respekterat varandra, stöttade av oss medborgare.

Så är det inte längre.

– När det blev fritt att tigga och det blev de här ligorna, då blev Faktum-försäljarna misshandlade av gängen runt tiggarna. Så de svenska försäljarna finns inte längre i den hierarki som har blivit. Vi har gått tillbaka i tiden. Det är fruktansvärt som det ser ut.

Sextrakasserier

Ulrika Dreier som flyttade till staden för 30 år sedan har arbetat i Nordstan i 20 år. Hon återkommer till att förändringen är mycket stor och att “utvecklingen går bakåt”.

– Det går åt helt fel håll, det är det som är skrämmande.

De sexuella trakasserierna och otryggheten gör att flera överväger att sluta sina arbeten. Flera andra kvinnliga anställda berättar om hur de blir tafsade på och verbalt trakasserade och ibland förföljda på väg till och från jobbet. Ungdomsgäng kommer också in i butikerna och gör framstötar. Det är en otrygg situation.

Vilka är det som står för trakasserierna?

– Det är nysvenskar i olika åldrar, säger hon och tillägger att det sker inte bara är i Nordstan utan i hela Göteborg. Hon har själv blivit trakasserad.

– De tittar på en uppifrån och ner, det spelar ingen roll vilken ålder. Det handlar om en annan kvinnosyn.

Något har blivit snett

Hon tycker att det måste sättas hårt mot hårt.

– Någonstans har det blivit snett från början. De som gör brott ska bli anmälda och absolut få ett straff.

Ulrika Dreier vill uppmana folk att hjälpa varandra mer.

– Att vi inte backar när vi ser att någon far illa, säger hon och menar att det är viktigt att det blir en debatt och att man diskuterar öppet.