SATIR. BBC sände humorserien ”Real Housewives of ISIS” vilket resulterat i anklagelser om rasism och islamofobi, men också beröm för att komiker, för en gångs skull, vågar skämta om islamister.

Trailern till programmet sågs nästan två miljoner gånger på bara två dagar, innan den blockerades. En sämre kopia finns nu på YouTube (länk). Så här lyder några repliker:

”Det är bara tre dar till halshuggningen och jag har ingen aning om vad jag ska ha på mig”, säger en IS-fru i humorprogrammet.

”Jag är inne på mitt sjätte äktenskap eftersom jag blivit änka fem gånger”, säger en annan slöjbeklädd kvinna när en bomb smäller i närheten vilket får henne att tillägga, ”sex gånger”.

Serien är skriven av komikern Heydon Prowse och regissören Jolyon Rubinstein. De kommenterar uppståndelsen med att de riktar sig mot den rekrytering som IS bedriver på internet av unga personer, rapporterar Reuters (länk) under rubriken ”Sexiga självmordsvästar och halshuggningsmode – Ny TV-serie väcker både ilska och lovord”.

– Det är viktigt att inte hålla inne med slagkraften i satir. Man måste vara orädd, annars underminerar man sin trovärdighet.

BBC och Hat Trick Productions som producerar serien hänvisar till denna manusförfattarens kommentar. Även andra går emot kritikerna.

– Jag stöder och försvarar rätten att göra satir på detta sätt. Ärligt talat tycker jag det kunnat starta för länge sedan, säger Oz Katerji, en muslimsk filmare till Reuters.

– Liberaler talar om för oss att IS inte är muslimer, men de blir upprörda om vi driver med IS. Vilka idioter. Bestäm er. Och hur kan någon bli kränkt över att man parodierar IS?, kommenterar en tittare i YouTube.

– Som en aktivistisk motståndare till extremism som framfört argument mot IS, varför skulle jag vara förolämpad, säger författaren Sara Khan till intellektuella New Stateman (länk). ”Det som kränker mig mer är det faktum att muslimska kvinnor stödjer IS och deras patriarkat och underordning av kvinnor.”