Efter moderatledarens uttalande, om att lägga fram en alliansbudget och ge Sverigedemokraterna möjlighet att stödja den och på det sättet fälla den rödgröna regeringen, gör andra borgerliga partier nervösa. De kan ju få makten!

Liberalernas Jan Björklund har kallat Anna Kinberg Batras ambition att ta över regeringsmakten för… ”olyckligt”.

– Liberalerna är inte beredda att förhandla med Sverigedemokraterna eller att regera med ett aktivt stöd av dem, säger han till DN (länk). Man får uppfatta hennes uttalande som att hon redogör för Moderaternas andrahandsalternativ – om Alliansen inte blir större än de rödgröna. Då har de en uppfattning om hur Sverige ska styras. Vi har en annan uppfattning.

– I ett läge där vi inte blir större än de rödgröna menar jag att Alliansen ska vara beredd att samverka över blockgränsen, tillägger Björklund.

Från Centerpartiets sida säger gruppledaren Anders W Jonsson att Moderaterna får välja mellan C och SD.

– Om Moderaterna väljer att börja förhandla sakfrågor med Sverigedemokraterna så kan inte samarbetet med Alliansen i utskotten fortsätta, säger Jonsson till Sveriges Radio (länk) på förmiddagen.

Hans partiledare Annie Lööf tonade före lunch ner hotet att lämna alliansen på twitter, ”Nu skruvar vi ner tonläget lite. C är en grundbult i Alliansen och vi kommer givetvis inte lämna. Det är vårt tydliga regeringsalternativ”. Men hon ställer inte en alliansbudget i utsikt.

Dessa båda partier, L och C, lever fortfarande i en förnekelsefas efter valet 2014. De tror att de kan tänka bort 49 av riksdagens 349 ledamöter. Men det går inte. Det är dags för dessa partier att vakna och inse realiteterna.

Riksdagen har sedan demokratins genombrott 1921 aldrig haft så få socialistiskt röda ledamöter (34 procent, 124 mandat för S och V). Ändå låter dessa borgerliga partier de röda styra landet, därför att man själv inte vill, inte förmår eller inte vågar ta regeringsmakten.

Varför ska väljare rösta på partier som inte vågar ta makten även om väljarna givit dem möjligheten att göra det?

Det skäl är att man ”kommer aldrig att förhandla med Sverigedemokraterna”, som Anders W Jonsson (C) uttrycker det.

Men varför ska väljarna röstar på C eller L om de sätter sig i ett hörn av riksdagshuset och surar och vägrar tala med dem som svenska folket valt som sina representanter, istället för att påverka landets framtid i regeringsställning?

Jag förstår inte vad man har i riksdagen att göra om man inte har för avsikt att ta makten när man har chansen.