Turkiets medlemskap i EU är fortfarande ett önskemål för EU-kommissionen. Men flera medlemsländer sätter nu klackarna i backen. Österrikes utrikesminister kräver att förhandlingarna avbryts.

Även om den europaskeptiske presidentkandidaten i Österrike förlorade presidentvalet nyligen, har inte den europakritiska opinionen gått regeringspartierna förbi. Den unge kristdemokratiske utrikesministern Sebastian Kurz, 30, framförde hårda villkor vid dagens EU-toppmöte.

Europaparlamentet antog i höstas en resolution där man krävde att EU fryser medlemskapsförhandlingarna med Turkiet på grund av de senaste månadernas massarresteringar av oppositionella. Men Österrike driver en tuffare linje mot Turkiet.

– Vår uppfattning är klar. Om EU inte avbryter förhandlingarna med Turkiet så kommer vi att blockera ett beslut, säger Sebastian Kurz.

Belgiens utrikesminister Didier Reynders sade på väg in till mötet att EU inte bör öppna några nya så kallade kapitel i förhandlingarna med Turkiet.

– Vi är bekymrade över utvecklingen i Turkiet och vi kan inte fortsätta som om ingenting har hänt, sa Reynders enligt Sveriges Radio.

Men EU-komissisonen klamrar sig fast vid sin vilja att hålla alla kanaler öppna, och kommissionen har stöd av den svenska regeringen.

— Det var oerhört dramatiskt. Troligtvis kommer kommissionen att ta det som en stark signal att ändå fortsätta arbetet, men i de här länderna kommer man säkert att känna besvikelse för att man inte lyckades fatta ett beslut, säger europaminister Ann Linde (S) till TT efter tisdagens överläggningar i Bryssel.

Österrike kommer att försöka stoppa de förhandlingar som ska återupptas med Turkiet senare i december.

Sebastian Kurz påtalar att också Nederländerna och Bulgarien intagit en hårdare position, och tillade att Turkiet inte delar Europas värderingar, ett faktum som enkelt kan noteras i de åtgärder som vidtagits efter kuppförsöket. Mer än 125.000 personer har fängslats eller avskedats på grund av anklagelser om att ha stöttat kuppförsöket. Till turkiska regimens förtret ser västvärlden massgripandena som ett försök att krossa all opposition, konstaterar Der Spiegel.