Ägaren till restaurangerna AG, Pubologi, Djuret, Tjoget, Kalf-Hansen, Babette, Tweed och The Burgundy i Stockholm vill lägga råttgift i maten för de gäster som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Hatet mot oliktänkande når nya höjder.

Det är sedan Dagens Nyheter försökt kartlägga var politiker gärna hänger, som ägaren till restauranger dit Sverigedemokrater sägs gå reagerar med att han tänker lägga ut massor med råttgift.

Daniel Crespi skriver enligt Metro, ”Enligt Dagens nyheter så har vi ohyra i kvarteret. Med andra ord är det dags att lägga ut råttgift. Jävligt mycket råttgift.”

Den som ser sina kunder och gäster som ohyra borde kanske börja ägna sig åt något annat.

Expressens krönikör Cecilia Hagen har tidigare skrivit att meningsmotståndare borde dödas med gift.

Hatet i Sverige mot yttrandefrihet och grundläggande demokratiska attityder, som att respektera meningsmotståndare även om man inte delar deras åsikter, växer sig allt starkare.

Dessa hatfyllda och totalitära tendenser sägs motiveras av motstånd mot rasism och främlingsfientlighet. Men i själva verket är det ju dessa krafter som driver fram fientlighet mellan människor, genom att så naket hata människor man inte känner.

Denna ”antirasism” demoniserar människor som inte delar deras förvridna världsbild och genom det uppenbara stödet för att använda våld istället för dialog, bereder man marken för totalitära krafter.

Att massmedierna lyfter upp de hatfyllda kampanjerna som moraliska föredömen och, som Expressens chefredaktör, stöder uppmaningar till förgiftning av oliktänkande är tecken på hur desperata de gamla makthavarna är över att förlora sin hegemoni i politik och samhällsdebatt.

Förr kunde man tysta ner dem som inte tillhörde de rätta kretsarna, men med den nya digitala tekniken kan man inte längre agera som dörrvakt till det politiska samtalet. Debatten är fri. Men istället för att ta debatten i meningsutbyten hemfaller man åt hat och dyrkan av våld för att stoppa obekväma sanningar.

Det är ingen vacker syn.

Jag hoppas man tar sitt förnuft tillfånga innan man fullständigt förlorat sina demokratiska värderingar.

Vi som sympatiserar med yttrandefrihet borde kanske undvika ovan nämnda restauranger, för hälsans skull. Och låta bli att köpa tidningar som inte förmår skilja på sak och person.

Dick Erixon
2016-12-05