Polisen har inte tillräckliga resurser att utreda vardagsbrott. Till dessa räknas bland annat inbrott, stölder och misshandel. Det stora antalet skjutningar i Malmö och ökningen av antal mord skapar pappershögar på poliskontoren. Den kritiserade omorganisationen av polisen har också bidragit till att vissa mängdbrott får lägre prioritet.

MALMÖ/SKÅNE. Blir cykeln stulen eller villan utsatt för inbrott och skadegörelse kommer det framöver ta längre tid för polisen att utreda brottet. Nu lägger polisen om sina resurser för att hinna med att utreda alla skjutningar och mord i Malmö. Även den som blir misshandlad eller hotad blir nedprioriterad i utredningsskedet.

Men det är inte bara antalet mord och skottlossningar som överbelastar polisen. Myndighetens omorganisation har gett ringar på vattnet i hela landet. Poliskrisen är pågående och hittills i år har över 150 poliser sagt upp sig i region syd.

Det är främst tre områden som påverkas:

  • Mängdbrott nedprioriteras

Bilinbrott, cykelstölder och annan vardagsbrottslighet nedprioriteras av polisen. Även hot och misshandel räknas till dessa mängdbrott.

  • Glesare gränskontroller

Polisen har redan idag partiell gränskontroll i Malmö mot Danmark vilket innebär att den inte sker kontinuerligt. Nu minskas kontrollerna ännu mer trots att Regeringen gett polisen i uppdrag att kontrollera Sveriges gränser. I praktiken betyder detta att id-kontroller endast begärs av den danska staten, från den danska sidan sundet.

  • Förebyggande insatser minskas

Polisen avsätter idag resurser för brottsförebyggande insatser utanför Malmö. För att lindra effekten av att poliser flyttas från att utreda mängdbrott till mord och grova brott, omplaceras dessa poliser i organisationen. De ska nu arbeta med en del av de mängdbrott som de mordutredande kollegorna inte hinner med.

Sämre effektivitet
Den biträdande regionchefen i region syd, Jarl Holmström, konstaterar att effekterna av omprioriteringen påverkar hur effektiv myndigheten kommer vara med att redovisa goda utredningsresultat.

– Då måste vi acceptera en lägre redovisningsgrad, säger Jarl Holmström till Sydsvenskan.

Regeringen har medgett att andelen brott inte klaras upp i tillräckligt hög utsträckning. Samtidigt har Anders Ygeman påpekat att uppklarningsprocenten kommer att sjunka innan det går att se en förbättring.

Jarl Holmström säger till Sydsvenskan att polisen nu måste jobba snabbt för att komma ikapp.

– Vi får acceptera att vi får en kortsiktig belastning på mängdbrotten. Men vi måste ganska snabbt jobba för att komma i fas även med mängdbrotten. För vi har ett dåligt utredningsresultat.

– De grova brott som har inträffat är en oacceptabel utveckling och vi måste nu visa att vi både kan förhindra fortsatta brott av den här karaktären, och även få en uppklaring som innebär att folk blir inkapaciterade, att folk blir dömda.

Nedprioriteringen uppges vara tillfällig, men inget datum är satt när mängdbrotten ska prioriteras normalt igen.

 

Läs mer: Stormen mot rikspolischef Dan Eliasson tilltar i styrka – tros få sparken – Polisen nära totalt sammanbrott