Det råder stor oro i FN-skrapan i New York. När den överlägset största finansiären, USA, får ny president kan budgeten komma att kapas rejält.

USA bidrar med 3 miljarder dollar till Förenta Nationernas budget som omfattar nära 12 miljarder när man räknar med de fredsbevarande insatserna.

Som fastighetsmagnat i New York kritiserade Donald Trump FN redan 2006 då FN-skrapan i staden skulle renoveras och slöseriet visade inga gränser. Trump utfrågades i kongressutskott om FN:s slöseri med USA:s medlemsavgift.

Under årets valkampanjen har han återkommande kritiserat FN.

– Förenta Nationerna är ingen vän av demokratier, man är inte vän av frihet, man är inte ens vän med USA, där man som ni vet har sitt hem, och man är sannerligen inte vän med Israel, sa Trump i mars.

I FN-skrapan är man nu orolig för vad USA:s nytillträdande president kommer att göra, rapporterar Fox News.

– Jag anser att delar av FN använder sina budgetmedel klokt, vissa av specialorganen gör ett utmärkt arbete, men mycket av FN är rent ut sagt slöseri på byråkrati och fredsbevarande insatser som har överlevt sitt bäst slutdatum, säger John Bolton som var USA:s FN-ambassadör utsedd av president George W Bush.

– Så jag tycker att en hårdgranskning av FN:s budget är högst aktuellt och jag skulle inte bli förvånad om president Trump kommer att visa en sådan översyn stort intresse när han tillträtt, säger Bolton.

FN:s reguljära budget omfattar 2,7 miljarder dollar och cirka 1 miljard på domstolar och tribunaler. Av dessa kostnader står USA för 22 procent. Till det kommer kostnader för fredsbevarande insatser som 2016 uppgår till 7,9 miljarder dollar, av vilka USA står för 28 procent.

Sverige står för knappt en procent till såväl reguljära budgeten som till fredsinsatserna.

De tio största bidragsgivarna till den reguljära budgeten framgår av grafen till höger.

*

Se mer: UN regular budget, UN Peacekeeping financing, Fox News i Trump could push for changes, cuts at UN.