Dagen före julafton, 23 december, lade USA för första gången ner sin röst i FN:s säkerhetsråd när förslag framfördes om att fördöma Israel. Agerandet ses nu av många som ett svek mot Israel, en hämnd mot Trump och en åtgärd som försvårar fredsförhandlingarna i Mellanöstern.

I kommentarerna från Obamas administration heter det att man vill rädda möjligheterna till en tvåstatslösningen genom att släppa igenom en resolution som kritiserar Israel och kräver att landet inte bygger bostäder på ockuperad mark. Men juristprofessorn Alan Dershowitz påpekar (länk) att formuleringen i den resolution som säkerhetsrådet antog, eftersom USA inte lade in sitt veto, går mycket längre än att uttala sig mot bosättningar på Västbanken.

Resolutionen menar att ”varje ändring” av gränserna från tiden före 1967 års krig, ”inklusive i Jerusalem” saknar juridisk legitimitet och utgör ett brott mot internationell rätt. Det betyder att det torg för bedjande vid västra muren – judendomens heligaste plats – utgör brott mot internationell lag, skriver Dershowitz.

”Om president Obama anser det, varför bad han då på just denna plats” vid sitt senaste besök i Jerusalem, frågar professorn. Resolutionens skrivning innebär också att den tillfartsväg som Israel byggt till Hebrew universitetet och Hadassah sjukhuset för både judar och araber blir illegal, liksom den återuppbyggda synagoga som förstördes av Jordanien i de judiska kvarteren i Gamla stan.

Andra, som USA:s förre FN-ambassadör John Bolton, menar att president Obama ”hugger Israel i ryggen” när han är på vägen ut ur Vita huset (länk). Obama sviker 40 års samarbete mellan de två stora partierna om USA:s Israelpolitik.

Även demokrater, partikamrater till Obama, hävdar att presidenten borde sett till att USA röstat nej till resolutionen så att den inte gått igenom.

Inkommande president Donald Trump meddelar att ”saker kommer att bli mycket annorlunda i FN efter 20 januari”, dagen för hans tillträde.