De politiska och mediala etablissemangen är chockade över de ministrar som blivande amerikanske presidenten Donald Trump nu nominerar.

En gemensam nämnare för den ministerlista som Trump sätter samman är att de flesta hämtas långt utanför den vanliga partipolitiken. Istället har de sakkunskaper och yrkeserfarenheter som är betydelsefulla för ministerjobbet.

Det som tar form är en regering utan särskilt många karriärpolitiker.

Trumps regering blir den som har flest militärer sedan andra världskriget. Flera generaler har valts för viktiga poster: försvarsminister, inrikes säkerhetsminister och nationell säkerhetsrådgivare.

Dessutom har flera miljardärer nominerats. Till utbildningsminister vill Trump ha en av landets rikaste kvinnor, Betsy DeVos. Finansministerkandidaten, bankmannen Steven Mnuchin och handelsministerkandidaten, finansmannen Wilbur Ross är två andra miljardärer. Arbetsmarknadsminister blir Andy Puzder, vd för snabbmatskedja.

Som småföretagarminister har Trump valt Linda McMahon, producent för wrestling, den speciella sport där brottning sker som underhållning. Hollywood finns också representerad. Både chefstrategen Steve Bannon och finansminister Mnuchin har varit chefer i filmbolag som Warner Bros.

Några partipolitiker blir det dock. Senator Jeff Sessions blir justitieminister, guvernör Nikki Haley blir FN-ambassadör, guvernör Rick Perry blir energiminister och Bush-ministern Elaine Chao blir infrastrukturminister. Men de är undantagen som bekräftar regeln.

Den i många avseenden viktigaste nomineringen är den till utrikesminister. Här chockar Trump igen. Han nominerar en oljedirektör som anses vara en av världens mäktigaste affärsmän.

Rex Tillerson är vd för Exxon Mobile, ett av världens största oljebolag. Han har aldrig varit politiker. Han har aldrig varit diplomat. Han har aldrig tillhört politikens och akademiernas etablissemang.

Kan det bli värre, frågar sig mediaetablissemang i ”kommentarer” om nomineringarna.

Men så illa är det inte. Tillerson startade som vaktmästare, skrev Fortune när man porträtterade oljedirektören sommaren 2015 under rubriken ”Möt den tidigare vaktmästaren som leder världens största oljebolag”.

Skälet till att han snabbt klättrade på Donald Trumps lista över tänkbara utrikesministrar är att två av de tyngsta republikanska utrikespolitiska experterna föreslog honom när de oberoende av varandra rekommenderade Tillerson: nämligen förre utrikesministern Condoleezza Rice och förre försvarsministern — av alla ansedd som den bäste försvarsministern i modern tid — Bob Gates.

Dessa två kan världspolitiken. De menar att Tillerson som hårdför förhandlare i den tuffaste av branscher, oljebranschen, har god kunskap om hur världen fungerar.

Donald Trump har nominerat fler icke-politiker än någonsin. De gamla etablissemanget förvisas nu från Washington DC när Trumps nya kvastar ska sopa bort alla politiska misslyckanden i huvudstaden på senare årtionden.