Hiphoparen Sebbe Staxx ber om ursäkt för allt elände han ställt till med. Men det hat och våld som var tydligt motiverat av vänsterextremism, beskrivs nu som kriminalitet och droger. Varför ber han inte om ursäkt för vänsterhatet, frågar Dick Erixon i ledare.

Frontmannen i hiphopgruppen Kartellen, Sebbe Staxx, uppmanade till och försvarade politiskt våld. Vid flera tillfällen har Sebbe Staxx riktat hat och hot mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och dömts för det.

I deras musikvideor har vänsterextremister fått skryta över våldet genom att lägga in autentiska videoklipp då politiskt motståndare överfallits och misshandlats. Sebbe Staxx försvarade våldet med att vänsterextrema Revolutionära Fronten representerar underklassens vrede.

Eftersom han framförde vänsterretorik hade de svenska etablissemangen inga problem att acceptera hatet och våldet. Ja, inte bara accepterade, man applåderade och uppmuntrade det. Staxx och hans hiphopgrupp prisades för sin musik och framträdde på Grammisgalan.

Att vänsterextremister hatar, hotar och tillgriper våld är inget problem. Istället bekymrar sig Dagens Nyheter och andra över att socialkonservativa argumenterar för att slå vakt om traditionella svenska värderingar. Sådan diskussion anses farlig. Att bredda samhällsdebatten utanför etablissemangets snäva åsiktskorridor är något man motverkar med alla medel, däremot är det fritt fram för vänsterextremt våld.

Men så blev Staxx kristen. Han fann frälsningen. Nykterhetsrörelsens tidning Accent skrev förra året, ”Att han blivit frälst, som han säger, är lite udda i hans bransch. Men det är exakt vad som hänt. Han har bytt hand att hålla i. Han känner sig betydligt tryggare med Guds hand i sin. Visst, det är svettigt ibland, fortfarande. [D]et gamla livet gör sig ständigt påmint.”

Sebastian Stakset ber nu om förlåtelse, rapporterar SVT. Han hoppade i maj 2016 av bandet och bröt alla kontakter.

– Det var det svåraste beslutet jag har fattat i hela mitt liv. Jag har prioriterat mina vänner före min familj i större delen av mitt liv. Det är den mentaliteten jag har haft. Så att lämna alla var jättesvårt. Det var många som inte förstod. Men jag har blivit fri — fri från kokain, från alkohol, från hat, fri från att vara otrogen. Jag har blivit fri från allt möjligt som har dragit ned mig från ansvarsfrihet, att vara en dålig pappa, allt. Det är tack vare Jesus.

– Jag ångrade mig verkligen, det var ingen pr-strategi.

Misstanken ligger ju just här, att motivet egentligen är att komma vidare som artist snarare än att verkligen göra upp med alla han skadat, alla som fått lida för hans exhibitionism.

För min del slås jag av att måltavlan för hatet och våldet nu inte alls nämns i aktuella artiklar om förlåtelse. Förut var det självklart att stå för vänsterextremisternas våld mot Sverigedemokraterna, nu heter det att han tagit avstånd från kriminalitet och droger.

Det politiska motivet till våldet är som bortblåst. Varför? Om han ser vänsterextremismen som en del av det kriminella livet, borde han säga det.

Att rakt och öppet be om förlåtelse direkt till dem han så brutalt uttalat sitt politiska hat emot skulle göra honom mer trovärdig. Det skulle skilja ut honom från den musikvärld som hyllat Kartellens uppvigling till vänsterextremistiskt våld och som inte har en tanke på att be om ursäkt för sitt politiska hat.

Dick Erixon
2016-12-11

Se mer: SVT i Sebbe Staxx ber om förlåtelse för åren i Kartellen, Accent i Sebbe Staxx vill lämna det förflutna bakom sig

*