I jultalet på förmiddagen var den röda tråden förändring. Anna Kinberg Batras (M) förklarade att ”världen förändras alltid”. En förändring hon vill se är att Dan Eliasson sparkas som rikspolischef.

Mest konkret blev moderatledaren när hon talade om polisens villkor. Poliser som utsätter sig för livsfara, för att upprätthålla ordning och trygghet.

– I dag riskerar de att utsättas för stenkastning. Man jobbar många timmar men lönen är låg. Det kan ge mer i lönekuvertet att stanna på kontoret än att göra det tuffa jobbet utanför. Poliserna bör bli 2000 fler och få 2000 kr mer i månadslön.

– Grovt kriminella måste stoppas – i fängelse.

Hon konstaterade att frustrationen inom poliskåren är enormt. Under 2016 har ordet ”poliskris” blivit en del av vardagen. Så kan det inte fortsätta. Polisen kräver ledarskap.

– Stefan Löfven är ansvarig för en regering som måste ta sitt ansvar. Det duger inte att vara passiv åskådare. Man måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Sveriges polis behöver nystart och därför behöver Sverige en ny rikspolischef, sa Anna Kinberg Batra till publikens applåder.

I talet fick också invandringspolitiken stort utrymme. Först förklarade moderatledaren varför Moderaterna har ändrat sig. Världen förändras alltid, sa hon. Men ibland är det svårt att se det när man är mitt uppe i händelseförloppet.

– Vi måste ompröva det som inte fungerar. En sådant område är migrationspolitiken. Sverige har avvikit för mycket från övriga länder. Det tar för lång tid att komma i jobb. Sverige kan inte hjälpa alla. Vi kommer att behöva ha en stram migrationspolitik många år framöver.

Här var de konkreta kraven få. Ett var att skärpa försörjningskravet för anhöriginvandring. Idag kan det uppnås av den som går på a-kassa och inte jobbar. Så bör det inte vara.

Istället talade Anna Kindberg Batra om den moraliska värderingsgrunden. Utanförskapet ska brytas. Tydliga krav ska ställas på nykomna. Det är dags att sluta dalta med den som inte gör rätt för sig. Frihet och ansvar hör ihop.

En och annan oneliners fick hon med, som denna:

– Vi tycker inte det är sexigt att betala skatt, men att det är viktigt.

*

Se talet i YouTube (länk)