TYSKLAND. I Tyskland kommer nu allt tätare rapporter om den ökande mängden hot, övergrepp och våldtäkter på kvinnor och barn på asylboendena. Ett ökande antal kvinnliga asylsökande flyr från boendena, rapporterar Daily Mail. I en tysk delstat rapporteras 20 kvinnojourer ha fått slå upp dörrarna, för att ge skydd åt flyende kvinnor och barn. Även i Sverige börjar det komma ut mer fakta om dessa problem. Kvinnor tvingas helt enkelt att söka asyl från asylboenden.

Polisen har länge larmat om den stigande trenden med sexuella övergrepp och våldtäkter, något som har fått Angela Merkels regering att be om motsvarande 1,9 miljarder svenska kronor för att bekämpa problemen, i april i år. I en stad nära Frankfurt har polisen fått in anmälningar på våldtäkter och andra övergrepp från 165 kvinnor. Bara i och runt Stuttgart rapporteras 105 våldtäkter, överfall och rån mot kvinnor samt 77 mot barn, på asylboendena förra året.  Myndigheterna tror dock att mörkertalet är mycket stort.

– Personalen på boendena frågar allt oftare efter en säker plats för kvinnor och barn, säger Sylvia Haller, talesperson på en kvinnojour.

Nu beviljas man statliga pengar för att bättre kunna skydda de som är utsatta, bland annat ska man bygga om asylboendena så att det blir mer privatliv för kvinnor och barn. Länge har man inte velat göra något då atmosfären runt migrantfrågan är känslig även i Tyskland. Men nu ska kommunerna alltså få pengar från staten i form av räntefria lån.

– Olyckligtvis vet vi att kvinnor och barn på boendena inte är trygga för övergrepp och sexuella övergrepp, säger ungdomsminister Ralf Kleindiek.

Ses som ägodelar

De berörda kommer från länder som Syrien, Afghanistan och Irak, enligt Daily Mail. Experter menar att del av problemet är männens oförmåga att acceptera den högre grad av frihet som kvinnorna har rätt till i väst. I de länder som de kommer från ses kvinnor som ägodelar som kan användas och misshandlas efter behag, och kulturchocken när kvinnorna visar oberoende leder ofta till våld.

Nyligen dömdes en syrisk man för mordförsök då han kastat ut sina tre små barn genom fönstret på asylboendet och uppgav att anledningen var att hans fru hade visat för mycket självständighet sedan de kom till Tyskland.

Barnbrudar i tusental

Tysklands kamp mot sexövergrepp på asylboendena kommer även att inkludera arbete med experter från UNICEF för att träna personalen på landets över 100 asylboenden i att hantera problem. Motsvarande runt 35 miljoner svenska kronor av pengarna kommer att gå till att skapa specialistcentra för att tillhandahålla rådgivning för de som har överlevt våldtäkt och tortyr.

Regeringen har även skapat en grupp för att komma tillrätta med barnbrudar. Hundratals, kanske tusentals av de män som strömmade in i Tyskland de senaste 18 månaderna har barnbrudar. Dessa äktenskap var lagliga i deras hemländer men inte i Tyskland, där gränsen går vid 18 år.

Samma sak i Sverige

Även i Sverige har det rapporterats om ett utbrett våld och otrygghet för kvinnor på asylboenden. Ännu en aspekt som triggar våldet på asylboendena är om personerna är kristna eller ännu värre, konvertiter. Det vittnade två iranska kvinnor om i ett inslag från P4 Jämtland i februari. De två systrarna, deras mamma och lillasyster har konverterat till kristendomen. Att lämna islam innebär i deras hemland dödsstraff och hoten och faran har följt med till Sverige. Kvinnorna berättar att de lever inlåsta på sitt rum på tio kvadratmeter. De går bara ner i matsalen och äter snabbt innan de skyndar tillbaka och låser in sig. Ingen kvinna går någonstans ensam, eller går ut ur rummet på kvällar och nätter, uppger de. Den som gör det kan räkna med att bli sexuellt trakasserad.

Dödshot på facebook

Redan innan de iranska kvinnorna flyttade till boendet fick de dödshot på facebook från en grupp män. På boendet springer män fram och kräver att de ska ta på slöja och täcka sina kroppar. Men de vägrar.

– Vi är i Europa nu, säger kvinnorna.

Polisområdeschef Stephen Jerand tar del av berättelsen och även av dödshoten kvinnorna har fått på facebook.

– Jag är inte förvånad, säger han till P4 Jämtland.

I klartext är det kulturkrockar vi talar om, säger han och menar att samhället måste fånga upp det här mycket bättre.

– Det här upprör mig djupt, det är en kultur där man tycker att det är normalt att man behandlar andra människor så här, säger han.