Julen är provocerande för vissa muslimska aktörer. De som förbjuder sina muslimska bröder och systrar att fira svenska högtider som jul och lucia får märkligt nog statsbidrag för att sprida svenskfobi och negativa bilder av västerländsk kultur. Borde man inte istället för att stödja dem som försvårar muslimers integration samhället uppskatta dem som motverkar svenskfobin, frågar Mohamed Omar.

Inför förra julen, den 2 december 2015, attackerade jihadisten Syed Farook en julfest som anordnats av hans arbetsplats i San Bernardino, Kalifornien. Han fick stöd av sin hustru Tashfeen Malik. Tillsammans sköt de ihjäl 14 amerikaner.

Syed Farook hade pakistanskt påbrå och var en hängiven muslim som bad i San Bernardino-moskén. Han hade mött den kvinnliga jihadisten Tashfeen Malik på nätet. De gifte sig i Saudiarabien. Paret uppträdde professionellt under attacken. De var lugna och beslutsamma och var klädda i soldatmundering. De såg sig inte som kriminella, utan som soldater. Guds soldater.

De hade samlat på sig vapen och ammunition och planerade en attack. Men varför attackerade de just julfesten? Hos islamiska salafistiska extremister finns ett hat mot julen. De ser sig själva som de renaste och strängaste monoteisterna och de hatar alla former av ”avgudadyrkan” eller ”shirk” som det heter på arabiska. Julafton ses som en ”avgudadyrkarfest” eftersom man firar Jesu födelse och kristna dyrkar ju honom som sin gud. Jihadisterna uppfattar jihad som en kamp för att upprätta en ren monoteism och utplåna ”shirk”.

I flera islamiska stater är det förbjudet att fira jul. Flera ledande imamer har även förbjudit muslimer att önska sina kristna landsmän och grannar god jul. Det var också vad jag fick höra mig i Uppsalamoskén när jag var muslim. Att önska någon god jul är att delta i deras synd, sa man.

De båda jihadisterna hade samlat på sig vapen och ammunition under flera månader. Ett nytt uttalande från polisen ett år efter attacken i San Bernardino visar att det var just hatet mot julen som drev jihadisterna till handling den dagen. ”Hon ansåg inte att en muslim skulle behöva delta i en icke-muslimsk högtid eller fest”, säger Jarrod Burguan, polischef i San Bernardino, om Tashfeen Maliks motiv. Hon var ursinnig över julpyntet, förklarar polisen.

Den svenske salafistiske imamen Abo Raad, imam vid Gävlemoskén, hyllade Islamiska statens offensiv i Irak sommaren 2014. I ett inlägg på Facebook uppmanade han sina anhängare att be för sina ”sunnisyskon” som krigar mot ”svekfullhetens, icke-trognas och syndfullhetens styrkor”. Raad har också uppmanat sina anhängare att stödja IS med pengar. Vi vet som händer med kristna som kommer under IS välde. De drömmer om att erövra Rom och förinta den västerländska civilisationen.

Men Abo Raad var också tidigare ansvarig för en hemsida som skulle sprida kunskap om islam: muslim.se. Där kunde man läsa att det var förbjudet för en muslim att fira jul och att den muslim som sjunger med i sången ”Nu tändas tusen juleljus” blir ”kafir” eller ”otrogen”. Man bör även komma ihåg att Taimour Abdulwahhab, den misslyckade självmordsbombaren som attackerade Stockholm 2010, gjorde det mitt julhandeln. Hade han lyckats hade 30 eller 40 människor kunnat dö i explosionen, visar en undersökning av amerikanska FBI.

De jihadistiska attackerna mot väst har fortsatt under hela 2016. Och många fler planerade attacker blir omintetgjorde av de olika staternas säkerhetspolis. Nyligen, den 24 november, greps till exempel en jihadgrupp i Frankrike som planerade att attackera Champs-Elysées och Disneyland i Paris.

Vi får lära oss att leva med denna nya verklighet under en överskådlig framtid. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan det smäller i Sverige igen. Vi har flera veteraner som har återvänt från jihadkriget i Syrien och Irak. Kring var och en av dem finns ett antal sympatisörer. Flera av jihadisterna hade redan kriminell bakgrund innan de blev omvända. Innan de stred för Muhammed, stred de för pengar och droger i våra mångkulturella förorter.

Gängen har tillgång till automatkarbiner, vilket dödsskjutningarna i Rinkeby den 2 december visar. Där finns en känsla av att inte vara en del av det svenska samhället, den 24 augusti sände Aktuellt ett reportage från Rinkeby. Reportern befann sig på torget med den somaliska ex-muslimen Mona Walter. Ett gäng aggressiva ungdomar skrek ”Det här är inte Sverige!” och ”Hora!”

Dessutom bör man tänka på att Islamiska staten inte är den enda jihadistiska terrorgruppen, bara den värsta. Det är inte heller främst så att Islamiska staten inspirerar unga muslimer till att ansluta sig till jihadismen. Islamiska staten är snarare ett uttryck för värderingar som redan finns och är utbredda bland en betydande grupp muslimer: idén om en islamisk stat, om att Guds lagar ska råda och ett hat mot det dekadenta väst. Det är dessa värderingar som har skapat IS och andra liknande grupper.

Många skattemiljoner har gått till att motverka islamofobi, pengar som ibland har gått till aktörer som själva sprider svenskofobi. Gävleimamen Abo Raads hemsida, där muslimer förbjuds att fira svenska högtider som jul och lucia, fick 416 000 kr i bidrag. Det kanske är dags att även börja satsa på att motverka svenskofobi, och västofobi i allmänhet, som ju sprider negativa bilder av västerländsk kultur och försvårar muslimers integration våra samhällen. I extrema fall kan den islamiska västofobin sporra våldshandlingar, som i fallet med jihad mot julen i San Bernardino.

Mohamed Omar