Vallokalundersökning visar att italienarna röstat nej till ändrad konstitution i söndagens folkomröstning. Utfallet kan bli tydligt, 59 procent för nej och 41 för ja. Vänsterregeringen avgår efter nederlaget.

BBC som rapporterar att vallokalundersökning förutspår ett nej under rubriken Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter tydlig förlust.

Eftersom premiärminister Matteo Renzi, som leder en vänsterregering, hotat med att han avgår om folket röstar nej, blev folkomröstningen också en möjlighet att avsätta regeringen. Att framföra detta hot till folket har av många ansetts vara ett stort misstag. Det visar hur dålig kontroll etablerade politiker har av opinionen i sina egna länder.

En möjlighet är att Femstjärnerörelsen, som ingår i samma Europaparlamentsgrupp som Sverigedemokraterna, kan få uppdrag att bilda ny regering. I så fall kan partiledaren Beppe Grillo bli premiärminister.

Folket ser ut att ha röstat nej, trots att etablissemangen ännu en gång hotat med världens undergång om inte folket lyder. Och trots att massmedierna uppträder som maktens lydiga redskap.