TERRORISM. – Exakt vad är det ni inte har förstått? Det utbrister Magda Gad, Expressens utsända reporter i Syrien, efter reaktionerna i  SVT Opinion under torsdagen. Hon uttalar närmast chockat att det är med mördare i Hitlertyskland som IS-terrorister ska jämföras, inte med ungdomsvärstingar. – De begår folkmord, de halshugger och hänger, säger hon. Men deltagare i sändningen argumenterar ändå för att man ska belöna de som återvänder till Sverige med program, av humanitet och för att de är svenska”. Samtidigt varnar Europol för att nya terrordåd planeras i denna stund.

Krigsreportern Magda Gad har förstahandserfarenhet av Islamiska Statens krigsbrott, av att med egna ögon se den ofattbara grymheten som jihadisterna begår. Hon verkar skakad över förnekelsen och bagatelliseringen som blir tydlig i SVT-programmet och menar att man felaktigt jämför IS med värstingar eller nynazister.

– Jämför istället IS med aktivt deltagande mördare under andra världskriget, då det är KRIG  och brott mot mänskligheten som de deltar i, skriver hon i en tweet efter programmet.

 

ska%cc%88rmklipp-2016-12-02-13-31-57

Den här attityden av överslätande mot farliga brottslingar och hänsynslösa mördare kan stå Sverige dyrt. Lagstiftningen som rör islamistiska terrorister är svag och den som finns har tagit alltför lång tid att få på plats. Ännu är ingen dömd för terroristbrott. Svaga vapenlagar som uppenbarligen går att få igenom i Danmark, oroar polisen, samtidigt som en högt uppsatt chefsåklagare är tydlig över att Sverige har fått in en ny typ av mycket grövre våld genom de etniska kriminella gängen, vilket Samtiden skrev om här. Senast idag varnar Europol för att dussintals personer som styrs och leds av IS finns på plats i europeiska länder, enligt SR Ekot, som hänvisar till nya handlingar från den internationella polisorganisationen.

Jihadistcentrum i Stockholm

Under onsdagen avslöjade Uppdrag Granskning med all tydlighet att Sverige är ett centrum för rekrytering och finansiering av terrorister. Sedan förra året lämnar Säpo över namn på personer som tros ha koppling till terrorfinansiering till Skatteverket, och hittills har staten fått in drygt nio miljoner kronor i skatteintäkter genom projektet, enligt UG. Terrorfinansiären Abu Omar är en sammanhållande länk i ett stort jihadistiskt nätverk som har verkat i Stockholm sedan 1990-talet, då han ingick i ledningen för en radikal moské i Brandbergen. Abu Omar kopplas till flera av de svenska medborgare som finns i IS hemliga register över frivilliga jihadister. Flera av personerna på listan har varit skrivna på eller bott i samma lägenheter som Abu Omar. Även Mohamed Belkaid, Märsta, som var med och planerade terrorattackerna i Paris och Bryssel och sköts vid en razzia i Belgien, hade kopplingar till Abu Omar.

Jagats av Säpo i 15 år utan resultat

Under hela 15 år har Abu Omar alltså  jagats av Säpo, men ändå ostört kunnat arbeta med terrorrekrytering och finansiering mitt i centrala Stockholm. Han har verkat i en moské och har haft en rad butiker som bas. Flera länders underrättelsetjänster har pekat ut att honom som rekryterare av terrorister och finansiär av terror. Abu Omar finns idag på en amerikansk övervakningslista över misstänkta terrorister. Säpo uttalar vädjande ursäkter för att man inte kunnat gripa honom, i UGs intervju. Just nu har Abu Omar slunkit ur nätet och ingen vet var han befinner sig, men enligt källor finns han fortfarande i Sverige och rekryterar till IS.

Sverige som jihadistvagga

Än har endast ett – misslyckat – terrordåd genomförts i Sverige, 2010, då en jihadist bara lyckades spränga sig själv i luften. Frågan är hur övriga Europa och världen ser på Sverige som jihadistvagga, där dåd mot andra länder planeras, vilket skett i både Bryssel och Paris. Hur länge man kommer att tolerera att landet upplåter ostördhet samt låter terrorister komma tillbaka och åtnjuta sjukvård, försörjning och till och med ”program” för att återetableras, vilket innefattar skuldsanering, bostad och jobb?