Det blev inte högerradikala Norbert Hofer som vann dagens presidentval i Österrike, men det är ändå ett svidande nederlag för de etablerade partierna i regeringen, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. Deras kandidater tog sig inte ens till andra omgången.

Den oberoende kandidaten Alexander van der Bellen blir Österrikes president. Han har 53,6 procent av rösterna när två tredjedelar av rösterna räknats, mot 46,4 för fridemokratiska FPÖ:s Norbert Hofer.

Norbert Hofer har i valkampanjen särskilt inriktat sig på regeringens migrationspolitik och har tidigare pläderat för ett EU-utträde, en ”öxit” men har successivt tonat ned motståndet då en majoritet av österrikarna fortfarande ser mer fördelar med medlemskapet än nackdelar.

Österrike får nu en president som varken har bakgrund i Socialdemokraterna eller Kristdemokraterna, de partier som dominerat landets politik i modern tid. Den 72-årige ekonomiprofessorn Alexander van der Bellen har varit partiledare för Miljöpartiet, men ställde nu upp som oberoende. Det var en nyckel till segern. Oberoende från etablissemanget.

– Van der Bellen kandiderade inte som grön kandidat utan som en person som står över partipolitiken, säger österrikiske statsvetaren Reinhard Heinisch till TT.