Storbritanniens drottning Elizabeth höll på söndagen sitt årliga jultal. Hon fokuserade på ”vanliga människor” som dagligen sprider inspiration omkring sig. I jultalet kallade hon dem ”obesjungna hjältar vars tysta engagemang gör dem speciella”.

Hon lyfte fram vårdpersonal, volontärer och grannar som exempel på ”obesjungna hjältar” och jämför deras engagemang med vad helgonet Moder Theresa en gång sa; ”Alla kan inte göra stordåd, men vi kan göra små saker med stor kärlek”.

Ett budskap inte långt ifrån det SVT:s julkalender, Selmas Saga, förmedlade i år; Även den minsta person kan få den största betydelse.

”För att vara inspirerande behöver du inte rädda liv eller vinna medaljer, jag får ofta min styrka av att möta vanliga människor som gör fantastiska saker”, sa drottning Elizabeth i sitt jultal.

Sedan fortsatte drottningen berätta om att anledningen till att vi samlas för att fira jul är Jesusbarnets födelse för över 2000 år sedan och drar paralleller till Jesus föräldrars ödmjukhet. ”Josef och Maria, trodde inte de var viktiga”.

Inspiration var ett återkommande ord i jultalet och som avslutning gavs en påminnelse om julens evangelium.

”Julens budskap påminner oss om att inspiration är en gåva att få och att ge. Jag önskar er alla en god jul”, avslutade drottningen.

Monarkin i Storbritannien är, precis som i Sverige, förknippad med ett stort samhällsengagemang från den kungliga familjen. Drottning Elisabeth stödjer över 600 frivilligorganisationer som arbetar med alltifrån skogs-och djurskydd till att ge drägliga livsvillkor till äldre och veteraner.