ÖSTERRIKE. Presidentvalen i Österrike och Frankrike har kallats ödesval. Många ser en linje mellan Brexit, Trump, idag Österrikes presidentval och nästa år val i Frankrike, Tyskland och Nederländerna, alla länder som har stigande nationalistiska partier som får alltfler röster. Etablissemangskritiska, invandringskritiska och EU-kritiska. Idag räckte det inte hela vägen för den högerradikale Norbert Hofer, FPÖ, trots att det var mycket jämnt mellan honom och den oberoende vänster­liberale Alexander Van der Bellen.

Segraren Alexander Van der Bellen är medlem i Österrikes miljöparti och har tidigare varit dess partiledare. Den 72-årige före detta ekonomiprofessorn fick 53,6 procent av rösterna  mot 46,4 procent för 45-årige Norbert Hofer. Valresultatet visar ändå att de nationalistiska partierna har bra vind i seglen i Europa.

Läs mer av Dick Erixon här.

I etablissemangsmedia kallas Frihetspartiet, FPÖ, högerpopulistiskt och främlingsfientligt. Norbert Hofer slår tillbaka kritiken mot sitt parti med att det är de andra politikerna som är missledda, som tillåter jihadister förklädda som flyktingar komma in i Österrike och övriga Europa, medan hans parti ser islamifieringen breda ut sig.

Norbert Hofer sa till New York Times innan valet att Trumps seger har banat väg för att erodera motståndet mot att öppet stödja hans kandidatur.

– Med Trumps seger har barriären lossnat lite, sa han.

Även Magnus Falkehed, Expressen, skriver :”Skamproppen ryker. I Wien träffar man många som i dag tvekar att säga att de tänker rösta på FPÖ. Nu håller det på att bli mainstream, speciellt efter Trumps seger i USA. Det får i sin tur en spridningseffekt, oavsett om Hofer hamnar strax under eller över 50-procentsgränsen. FPÖ är en modell för Marine Le Pens Nationella fronten i Frankrike och Le Pen följer valet noga.

Spektakulära brott

Medvinden för partier som FPÖ visar att ett Europa sargat av migrationskris, terrordåd och islamisering vill ha något nytt. Det senaste årets händelser har satt spår i Österrike, skriver New York Times. Först migrantströmmen, sedan kriminaliteten i dess spår. Bland annat har några spektakulära brott spelat in, analyserar tidningen: Våldtäkten av en drygt 70-årig kvinna, en mormor som rastade sin hund på en flodbank, en 21-årig student som blev gruppvåldtagen i en park, dödsmisshandeln av en 54-årig kvinna på gatan och det sexuella övergreppet på en tioårig pojke på ett badhus, alla utförda av migranter som kommit från krigsdrabbade länder, varav en hade levt illegalt i åratal i landet.

Stängde gränsen

Österrike tog förra året emot minst 90 000 asylsökande, innan landet stängde gränsen och uppmanade alla länder på Balkan att göra detsamma för att stoppa rutten från Grekland. Men många fler passerade genom landet på väg norrut.  Nästan en miljon människor använde Österrike som transitland, ett land med bara 8,4 miljoner invånare. Procentuellt sett är det ”som om 30 miljoner människor skulle ha korsat USA”, sa Norbert Hofer. Efter det har integrationsutmaningarna blivit tydliga över hela Europa genom kriminalitet och kulturkrockar, med särskilt fokus på sexövergreppen i Köln vid nyår, som begicks av arabiska och Nordafrikanska män.

Svårt med argument

Även Italien bedöms kunna vara på samma spår med uppgång för EU-kritiska, nationalistiska partier som i Österrike. ”Den liberala demokratin utmanas i land efter land och dess företrädare har svårt att hitta argumenten som biter på populisterna”, skriver Uppsala Nya Tidning i en ledare. Folkomröstningen i Italien kan öppna för populisten Beppe Grillo att bli premiärminister, om Matteo Renzi avgår. Om det blir fallet fruktar många att även Italien ska lämna EU, skriver UNT.

Sydsvenskan skriver i en  ledare att om Norbert Hofer vunnit skulle det gett ytterligare vind i seglen för Nationella Frontens Marine Le Pen, som siktar på presidentposten i Frankrike. ”Ett Brexit klarar EU, men knappast ett Frexit.”

Hur det blir med den saken återstår att se i maj, när Frankrike har presidentval.