När nytt avtal för deltidsbrandmän skulle tecknas valde Kommunal att skriva under utan att fråga Brandmännens Riksförbund (BRF) om vad de tyckte. Brandmännen förlorade då rätten till OB-ersättning och fick lägre lön.

Ett stort missnöje präglar deltidsbrandmännen i landet. LO-anslutna fackförbundet Kommunal och det mindre Vision, valde när kollektivavtal skulle tecknas, att undvika samtal med det fackförbund som majoriteten av deltidsanställda brandmän tillhör, Brandmännens Riksförbund (BRF).

På flera håll hotar brandmän med massuppsägningar då de kommer få lägre lön. De kommer inte få någon ersättning för obekväm arbetstid såsom de fick innan och riskerar att drabbas av en lönesänkning på flera tusenlappar.

I Uppsala råder det enligt Uppsala Nya Tidning, upprorsstämning.

– Det innebär en 25-procentig lönesänkning för oss. Det är svårt att acceptera, säger Fredrik Sjöberg, deltidsbrandman i Storvreta, till UNT.

I avtalet heter det att ”tjänstgöring som föranletts av larm”, inte längre innebär någon OB-ersättning. Istället höjs timersättningarna som fördelas lika oavsett om larmet går på dagen, natten eller under en helgdag.

Brandmännens Riksförbund är starkt kritiska till Kommunals tilltag.

– Vi blev bakbundna i förhandlingarna eftersom SKL vägrade gå med på någon annan nivå än de redan kommit överens om med Kommunal. Och det avtalet innehöll delar som vi visste att våra medlemmar aldrig skulle acceptera, säger Magnus Sjöholm, distriktsombudsman på BRF, till UNT.

Eftersom endast ett kollektivavtal kan gälla är medlemmarna nu bundna till Kommunals avtal. BRF tvingas utgå från det avtalet om man vill få till stånd några förändringar. Att teckna lokala avtal kan också vara ett alternativ för några av deltidsbrandmännen.

Det nya avtalet träder i kraft den första maj 2017 och gäller i cirka två år framåt.