Angela Merkel var sist att överge öppna gränsernas politik. Nu kan en asylsökande terrorist bli hennes fall, menar flera tidningar runt om i världen.

En 24-årig tunisier som fått avslag på sin asylansökan jagas nu för att ha utfört måndagens terrordåd då en lastbil körde rakt in i en julmarknad i Berlin och dödade 12 personer och skadade ett femtiotal.

Han kan bli Angela Merkels fall. Särskilt om ytterligare terrordåd genomförs innan tyska folket går till parlamentsval i september.

NEW YORK TIMES skriver att Angela Merkel ”nästan ensam bland sina kollegor välkomnade nära en miljon migranter som strömmade in över Europas gränser. Efter det ödesdigra beslutet står hon nu inför vad nästan alla här kallar hennes tuffaste utmaning under de 11 år hon suttit vid makten.”

GUARDIAN har rubriken ”Efter Berlin kan Merkels öppna dörr för migranter smälla igen”. Den brittiska vänstertidningen konstaterar att Tyskland har varit förskonad från större terrorattacker. Men nu har ”Nice kommit till Berlin”. Merkel har sist av alla västledare fjärmat sig från de öppna dörrarnas migrationspolitik. Merkel citeras säga att om förövaren är en asylsökande som fått avslag ”kommer det att vara extremt svårt för oss att bära” och ”det blir särskilt stötande för alla de tyskar som jobbat hårt för att hjälpa flyktingar”. Guardian skriver, ”De goda avsikterna får ett vidrigt slut”. Om fler terrordåd sker kommer nya partiet Alternativ för Tyskland, AfD, att göra ett bra val i september.

INDEPENDENT kritiserar Ukip-politikern Nigel Farage, som kallat attentatet för ”Merkels eftermäle”. Tidningen menar att skulden inte bör läggas på flyktingarna som tog sig till Europa förra året. I stället riktar man skulden mot västvärlden för att ha ”bidragit” till konflikterna i Mellanöstern.

DAILY TELEGRAPH skriver att attacken visar att Storbritannien gör rätt i att lämna EU. ”Om det behövdes en påminnelse om varför det var rätt av Storbritannien att återta kontrollen över sina gränser så kan man se på Tyskland”. Tyskland befinner sig nu vid ett vägskäl och att landet alltför sent insett faran med från islamismen.

FINANCIAL TIMES menar i ledartext att attacken får stora konsekvenser för förbundskansler Angela Merkel. Kanske är attacken priset som Tyskland måste betala för det relativt generösa flyktingmottagandet förra året, skriver man. ”Merkel kommer utan tvekan att ge efter för krav på hårdare kriminalpolitik. Hon kommer att försöka få till snabbare handläggning av asylansökningar och för fler utvisningar för personerna som inte bedöms vara flyktingar. Hon kommer också att tillåta sitt parti att driva kampanjer med symbolfrågor som burkaförbud”.

MAGYAR IDÖK, konservativ ungersk tidningen, skriver att attacken beror på att Europa inte hörsammat ”larmet”. Enligt tidningen har ”politisk korrekthet” bidragit till attentatet. ”Att lita på förnuftet kallas populism”, menar man och anklagar Europa för att ha blivit ”feta och bekväma”.

EVENIMENTUL ZILEI, en av Rumäniens största dagstidningar, kallar attentatet för en attack mot ”den västerländska civilisationen”. Man skriver att gärningsmännen är ”skurkar från Orientet” som utnyttjat den västerländska ”dumheten”.

VEDOMOSTI, ryska näringslivstidningen, är inne på samma spår. Tidningen kritiserar den ”onödiga filantropiska” stämningen bland Europas makthavare, däribland Merkel, som blivit en symbol för Tysklands relativt generösa flyktingpolitik. Enligt tidningen hör attacken samman med Tysklands flyktingpolitik, vilket man anser bidragit till ”de växande populistiska rörelserna”.

Från höger till vänster, från väst till öst, verkar tongångarna vara relativt samstämmiga. Detta terrordåd kan komma att stå den tidigare självklare ledaren för Europa, den mest klart lysande stjärnan i europeisk politik, mycket dyrt.

Det är föga förvånande. Kontroversiell och radikal politik, som att okontrollerat och förvirrat släppa in en miljon okända under kort tid, får ofta konsekvenser. Stora konsekvenser. Hela vidden är svårt att ännu greppa, men en kan som sagt bli att Angela Merkel faller.

Det blir i så fall andra gången en regering i västvärlden faller på grund av terroristers brutalitet. Förra gången var när spanska regeringen förlorade valet 14 mars 2004, tre dagar efter bomberna i Madrids kollektivtrafik.

*

Källor: New York Times, Guardian, Süddeutsche Zeitung, Svenska Dagbladet.