Nu svänger till slut också tyske förbundskanslern Angela Merkel från de öppna dörrarnas migrationspolitik. I tal till partikongress sa hon att i Tyskland ”visar vi ansiktet”, och föreslog förbud mot heltäckande slöja.

Vid partikongress med Kristdemokraterna CDU i Essen höll Angela Merkel ett tal idag som allmänt uppfattas som starten på valrörelsen inför förbundsdagsvalet i september nästa år. Merkel meddelade för några dagar sedan att hon kandiderar för en ny fyraårsperiod som förbundskansler. Hon har innehaft posten sedan 2005.

”Vi visar våra ansikten”, sa hon. ”Heltäckande slöjor är inte lämpligt hos oss, de borde förbjudas.” Hon konstaterade också att den stora volym av asylsökande som kom förra året, då nära en miljon anlände till Tyskland, ”aldrig bör upprepas”.

Därmed är Angela Merkel den siste som överger migrationspolitikens öppna-era-hjärtan-linje. Vid sidan av Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven var det framför allt Angela Merkel som uppmanade och uppmuntrade alla i Mellanöstern och Afrika att försöka ta sig till Europa under 2015.

Valrörelsen kommer att bli ovanlig för Kristdemokraterna, då man för första gången kommer att ha partier både till vänster och höger om sig. Det nya partiet Alternativ för Tyskland, AfD, har gjort stora framgångar i flera delstatsval. Partiet är kritiskt mot EMU och mot invandringspolitiken.

Se mer: Bloomberg i Merkel Backs German Full-Veil Ban in Pitch to CDU Members.