Kina köper upp utländska företag som aldrig förr i Europa och USA. Hittills i år har direktinvesteringar i utlandet ökat med hela 53 procent, enligt Kinas handelsdepartement. Uppköpsvågen har varit snabb i USA där kongressen nu uppmanar Donald Trump att förbjuda uppköp.

Kina har i år köpt 7.000 företag i 163 länder i en strategi att få tillgång till högteknologi och suga upp internationella tillgångar.

Tidigare i höst har Samtiden rapporterat om hur Kina 20-dubblat sina uppköp av teknologiföretag i Tyskland, Oro över att Kina köper upp tysk industri i snabb takt.

Nu konstaterar en kongresspanel i USA att Kina kraftigt ökat det samlade värdet av uppköpen av amerikanska företag, så att de nu är tre gånger större än under samma period förra året. De flesta bolagen finns inom it, mjukvara, telekom, medicin och avancerad tillverkning. Tidigare har fokus legat på bolag inom energi och naturtillgångar.

Kongresspanelen, US-China Economic and Security Review Commission, uppmanar därför regeringen att förbjuda alla statskontrollerade kinesiska företag att köpa amerikanska företag. Anledningen är både ekonomisk och säkerhetspolitisk.

”Det finns en inbyggd hög risk att när statskontrollerat företag köper eller tar kontroll över ett amerikanskt bolag så kommer det att utnyttja dess teknologi, kompetens och marknadskraft för att tjäna den kinesiska staten och underminera den nationella säkerheten i USA”, framhåller gruppen enligt Dagens Industri.

Kinesiska statskontrollerade företag är en förlängning av kinesiska staten. Om vi inte vill att amerikanska staten ska köpa amerikanska företag, varför skulle vi då vilja att Kinas kommunistregim ska göra det?, frågar panelen.

”Kinesiska investeringar i USA kommer sättas under betydligt hårdare kontroll”, konstaterar Guo Yu, chef för riskanalys i Asien vid Verisk Maplecroft.

Vissa varnar för ett handelskrig, men frågan är hur det skulle gestalta sig när västländer redan är förbjudna att köpa företag i Kina. USA följer Kinas restriktioner, snarare än att vara den som inleder handelsrestriktioner.