USA. Media har misslyckats med analysen av Amerika och presidentvalet. Man har önskat Clinton så starkt och även analyserat henne – felaktigt – som vinnare. Nu fylls SVT och andra redaktioner av sorgestämning och “chock” och analyser av hur det kunde hända. Men det amerikanska folket har gjort sitt val, liksom Storbritannien i Brexitomröstningen, liksom SD-väljare i svenska val.

Amerikanska folket valde den president de tror mest på. Nu är svensk media chockad. Från sändningarna under morgonen i SVT var det rena begravningsstämningen med fokus på Clintons anhängare. Donald Trump kallas konstant för dokusåpakändis, man talar om hat. Partiledare från de svenska partierna med Löfvén i spetsen och även Reinfeldt uttrycker alla “stor oro” och förstås förvåning.

Svensk media har i stort hållit på Clinton och även bedömt att Clinton kommer att vinna. De har inte förmått analysera den amerikanska verkligheten och vanligt folks missnöje med etablissemanget. Att hålla så ogenerat på en kandidat men att även missa hela verklighetsbeskrivningen är ett kraftigt underbetyg.

Statsvetaren Marcus Oscarsson sa i TV4 att nu kommer huvudena att rulla på opinionsinstituten i USA. “De har haft så fel, inte bara med några procent utan med upp till tio procent.”

Mycket av den politiska korrektheten har säkert gjort att färre vill säga att de röstar på Trump. Liksom i Sverige där Sverigedemokraternas väljare inte alltid är öppna med sina preferenser. Liksom Brexit-stödet underskattades i Storbritannien.

En folkrörelse

Men Trumps oförsonliga inställning till sina motståndare, till att spela efter deras spelregler, att han aldrig backar utan fortsätter hävda sina åsikter om korrupta ledare och media och den väg han vill ta –  det har uppenbarligen gått hem.

Väljarna har visat sitt missnöje med baksidorna av globaliseringen, en okontrollerad invandring och med att vanliga människor inte får det bättre och för en mer nationalistisk demokrati. Som Donald Trump sa i sitt segertal:

– Det har inte bara varit en valrörelse, utan en folkrörelse, “an increadible movement”.

En amerikansk revolution mot ett etablissemang man är trötta på.

Det amerikanska folket säger nej till etablissemangets politikerklaner och oligarki. De vill inte ha mer ändlösa krig i Mellanöstern. De vill inte att jobben ska flytta till Kina och Mexiko eller ha en invandring från Latinamerika som är orimligt stor och kostsam. De vill ha en försiktighet mot muslimsk invandring och har en rädsla för nya islamistiska terrorattentat. De vill inte ha en frihandel som inte ger dem själva något välstånd.

Försoning

Trumps segertal var värdigt och statsmannamässigt. Han talade med ödmjukhet och tackade sin besegrade motståndare Hillary Clinton för det arbete hon gjort för landet. Han talade om försoning och om att ena landet, om partnerskap istället för konflikt, om att bygga upp landet igen och skapa jobb.

Och ja, det är en folkrörelse. Den finns också i Europa och växer sig starkare, även om media och styrande politiker är oroliga över det. Det handlar om demokratiskt valda politiker och det är faktiskt så en demokrati fungerar.