AMERIKA. I DN skriver artisten Jason ”Timbuktu” Diakité om sin chock och förvåning över att hans farbror Obi Linton från Baltimore nu är valarbetare för Donald Trump.

I morgon går amerikanska folket till val och röstar fram den person som ska leda landet som statschef och överbefälhavare i fyra år. Eftersom USA är den viktigaste aktören på världsscenen brukar man tala om presidenten som världens mäktigaste ämbete.

I hjärtat av denna presidentkampanj dyker Obi Linton upp på bilder strax bakom Donald Trump på scenen. Med kepsen ”Make Amerika Great Again”. Jason Diakité frågar sig hur hans farbror kan stödja republikanernas presidentkandidat.

”Hur hade hans tro på traditionell demokrati grusats så till den grad att Trump blivit hans enda hopp”, undrar Timbuktu. Han ringer upp sin släkting i USA och får klara besked.

”Jag kommer att rösta på Trump. Du förstår, jag har röstat på och jobbat för Demokraterna i 42 år. Jag har sett hur illa det har gått för svarta amerikaner under deras ledarskap. Jag har gjort min research. Jag har två mastersexamina. När jag ser statistiken över hur många svarta i USA som är arbetslösa, sitter i fängelse eller som ligger på kyrkogården ser jag hur illa vi farit i det här landet. Vi behöver förändring nu. Inte mer av det samma.”

Jason Diakité går inte i svaromål, men skriver i DN:

Jag ville inte gräla med min farbror om politik. Jag hörde honom prata, jag lyssnade, men jag kunde ändå inte ta in att en äldre svart man – som likt sin fru jobbat som busschaufför merparten av sitt liv och lyckats finansiera sina fyra barns universitetsstudier – valde Trump.

Sedan ägnar sig artisten åt att på vanligt manér i medierna håna Donald Trump och kalla honom både det ena och det andra.

Det finns ingen vilja att förstå farbrodern.

Genom att förlöjliga Trump hånar Diakité därmed också sin släkting, som sliter som frivillig valarbetare för sin presidentkandidat.

På det sättet illustrerar Timbuktu och hans farbror mycket av stämningen inom västvärlden just nu. Alla talar förbi varandra. Det finns ingen vilja att lyssna. Det finns ingen vilja att förstå. Bara att håna och förnedra.

Något svar på frågan ”varför?” tar inte Timbuktu till sig. De två skilda världarna mellan han och farbrodern består. De möts aldrig.

Så ser det politiska klimatet ut i både Amerika och Europa år 2016.

Dick Erixon

Se mer: DN i Jason Diakité: Plötsligt såg jag farbror Obi bakom Trump i tv. Hur kunde det hända?