POLISEN. Rikspolischef Dan Eliasson – omdebatterad, kritiserad och ständigt trampande i klaveret. Men inte nog med det. Han har inte stöd på många ställen längre. Inne i hans egen myndighet fortsätter kritik och avgångskrav att strömma ut. Siffrorna talar också sitt tydliga språk. Uppklarningsfrekvensen av brott som varit grovt undermålig, går åt fel håll. Enligt ryktet får Eliasson foten, uppåt givetvis, vid årsskiftet. Under tiden växer stormen mot honom.

Det är i en krönika för  Para§raf som journalisten Dick Sundevall uppger att han har säkra källor på att den kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson kommer att få sluta vid årsskiftet. Han tippar även på att det blir en kvinna, och att regionchef Carin Götblad är trolig efterträdare. Ryktet säger också att en FN-post har vikts för rikspolischefen. Och det fortsätter storma allt värre denna vecka kring polisens högste chef.

Samtidigt som en kritiserad omorganisation gör att polisen fungerar sämre än någonsin växer tunga uppgifter för polisen. Ny grövre brottslighet eskalerar. 450 ouppklarade mord, gängbrottslighet, öppen knarkhandel, terrorhot, gängvåldtäkter, angrepp på blåljuspersonal, brinnande bilar och stenkastning. Dessutom gränskontroller och jakt på papperslösa.

Brottsutredningar läggs på hög

Mellan 2010 och 2015 har andelen uppklarade brott sjunkit från 18 till 14 procent. Bara 12 procent av alla anmälda misshandelsbrott klaras upp, siffran för bostadsinbrott är 3,5 procent och skadegörelse 2,1 procent. Kurvan har fortsatt neråt och inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till Helsingborgs Dagblad att han räknar med fortsatt ras under 2017.

– Uppklaringsprocenten kommer att sjunka nästa år också innan man kan förvänta sig en förbättring.

900 poliser har slutat

Dignande under denna börda har nästan 900 poliser lämnat jobbet i år och det finns idag bara 19 477 poliser i Sverige. Poliser på olika nivåer runt om i landet har under hela året uttryckt sitt missnöje med Dan Eliasson och krävt hans avgång. Malmöpolisen ber om hjälp för att hantera ökningen av grovt våld. Man har inga utredare kvar och bara i år har det begåtts 26 mord i Skåne, skriver HD.

Politiska partier kräver avgång

Kritiken växer i flera läger. Sverigedemokraterna har krävt Dan Eliassons avgång sedan i somras. I början av veckan gick Liberalernas rättspolitiske talesman Roger Haddad ut och krävde Eliassons avgång. Inte ens stödet från inrikesminister Ygeman låter särskilt övertygande längre. När Moderaterna under onsdagen krävde besked på om Ygeman har förtroende, sa han att ”Förtroendet är digitalt. Antingen har man det eller så har man det inte. Och jag har förtroende för rikspolischefen.” Han sa senare i en intervju till HD :

– Jag ställer inte ultimatum i media. Men vi måste se resultat. Får vi inte resultat måste det till åtgärder.

Negativ uppmärksamhet

Dan Eliasson har haft en framgångsrik karriär inom svensk statsförvaltning, socialdemokratisk statssekreterare vid Justitiedepartementet, generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan, och sedan 2015 rikspolischef. Sedan starten har han dock ständigt väckt negativ uppmärksamhet även utanför sin myndighet.

Bland fadäserna finns uttalandet att han ”kräks” när han ser SD-ledaren Jimmie Åkesson, hans tafatta svar på sexövergreppen på festivaler med ett Tafsa inte-armband, samt hans första reaktion att oroa sig över vad förövarens varit med om, istället för att beklaga det avlidna offret vid knivskärningen på ensamkommande-boendet i Mölndal. En polis polisanmälde Eliasson för tjänstefel för avsaknad av objektivitet efter hans uttalande i Almedalen att han förmodligen avgår om Jimmie Åkesson blir statsminister.

Förhindrade gränskontroller

Dessutom kritiseras Eliassons brist på handling i allvarliga situationer. Nyligen avslöjades att han förhindrade införandet av gränskontroller under förra årets värsta asylkaos, trots att både gränspolisen och den nationella operativa ledningsgruppen påtalade att sådana behövdes. Något senare infördes kontrollerna i alla fall.